latinica  ћирилица
14/11/2019 |  13:27 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Dodik: Zaključci Narodne skupštine biće sprovođeni

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da se radi na operacionalizaciji zaključaka sa nedavne posebne sjednice Narodne skupštine Srpske o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj Republike, te da će za sprovođenje svakog biti formiran tim ljudi i akcioni plan.

- Zaključci su takvi kakvi jesu, neće se mijenjati i biće sprovođeni - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, povodom ocjene OEBS-a da su zaključci zabrinjavajući.

On je naglasio da je na posebnoj sjednici parlamenta Srpske postignuto jedinstvo dominantne skupštinske većine, te da je razumljivo zašto su stranci "skočili na ovu priču" i poručio je Srbi u BiH neće odustati od Srpske.

- Oni su degradirali vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovim pogrešnim tumačenjem mnoge doveli u zabludu. Nismo mi 1992. priznali BiH, već oni. A da BiH nije održiva pokazalo je vrijeme poslije toga, pa su korigovali stavove u smislu da moraju da prihvate realnu BiH sa Srpskom i koja je organizovana u skladu sa Dejtonom. Namjera je da degradiraju Srpsku i njene institucionalne mogućnosti, da nas dovedu u poziciju da odustanemo od ideje Srpske. Nećemo odustati! - poručuje Dodik.

On je istakao da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske poruka generacijama koje dolaze, te naveo da Savjet za sprovođenje mira u BiH /PIK/, koji je, takođe, negativno ocijenio ove zaključke, predstavlja "nešto sklepano i podvalu Srpskoj".

- Niti čitam njihove kominikee, niti me zanimaju njihovi stavovi. Ako imaju šta reći Srpskoj, neka dođu ovdje i kažu. Ako to hoće i mi hoćemo da pričamo. Mi znamo da čitamo Dejtonski mirovni sporazum i Ustav. Zaključcima smo se savršeno dobro kretali kroz Ustav i Dejtonski sporazum i zašto bilo ko, pa i OEBS sada brani kriminalnu zaostavštinu visokih predstavnika? - pita Dodik.

On je rekao da su zaključci pravo Srpske, te da su ocjene i stavovi PIK-a i OEBS-a njihova stvar.

- Nastavićemo da radimo ono što je u interesu ovog naroda - poručio je Dodik.