latinica  ћирилица
15/11/2019 |  13:33 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Dodik: Popunom komisija biće osujećene namjere SDS i PDP (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Mostaru da je SNSD predložio svoje članove u parlamentarne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da bi spriječio da izborna i politička volja srpskog naroda bude izigirana izmjenama poslovnika koje su predložili SDS i PDP.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naveo da je stav SNSD-a da Predstavnički dom ne treba da radi dok ne bude formiran Savjet ministara i zato nije predlagao članove za sastav komisija, očekujući da će biti postignut dogovor.

- Ako neko ima pravo da blokira Savjet ministara, onda i mi imamo pravo na svoju političku odluku da li da radimo - rekao je Dodik, komentarišući inicijativu SDS-a i PDP-a o izmjenama poslovnika o radu Predstavničkog doma koju su podržale bošnjačke stranke.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu se desilo to da SDS i PDP radi očuvanja svojih ljudi u Savjetu ministra sa SDA žele da promijene poslovnik kojim bi trajno urušili pravo na adekvatnu reprezentativnost i predstavljanje srpskog naroda u skladu s izraženom političkom voljom.

- Ukoliko bi dozvolili izmjenu poslovnika kako su predložile te dvije političke partije, to bi značilo da manjinski dio političke volje zauzme sva mjesta u parlamentarnim komsijama, što nije adekvatno predstavljanje i sigurno bi bilo na štetu dugoročnih odnosa u BiH - naglašava Dodik.

On kaže da popunjavanje komisija nije urađeno sa voljom, već da bi bila obesmišljena inicijativa SDS-a i PDP-a.

- To smo učinili iz odgovornosti prema Republici Srpskoj i onome što je zaključak Narodne skupštine Republike Srpske - ističe Dodik.

On naglašava da većinska politička volja mora biti zastupljena.

- Oni su pokazali svoj kapacitet izdaje za Republiku Srpsku i da ta izdaja ide dotle da ne poštuju ni volju Narodne skupštine - rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je rekao da će do Nove godine biti predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske kojima će kao krivično djelo biti tretirano nepoštivanje odluka Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske.