latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:54 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Vlasti FBiH se bolje odnose prema migrantima nego Srbima

Na teritoriji Federacije BiH živi 10 odsto od prijeratnih 530.000 Srba, uglavnom u opštinama Glamoč, Grahovo, Drvar i Bosanski Petrovac.

Federacija nema mnogo sluha za njihove potrebe, a uglavnom su im zatvorena vrata kantonalnih i federalnih službi, navode u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Smatraju da se vlasti Federacije mnogo bolje odnose prema migrantima nego Srbima povratnicima i žele da ih nasele u sela, kao što je to nedavno pokušano u Medenom Polju i selu Lipa.

- Sada tu žele dovesti 7.000 migranata iz afroazijsnih zemalja, koji su došli u BiH sa namjerom da idu dalje, međutim, vlasti Unsko-sanskog kantona pokušavaju da ih zadrže. Daju im određene beneficije i očigledna je namjera da se određeni broj tih migranata zadrži u BiH kako bi se promijenila etnička struktura u zemlji - istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Radanović je naglasio da Srbi kao konstitutivan narod, nemaju prava u Federaciji BiH, dok se ona obezbjeđuju migrantima koji pređu u BiH bez ijednog dokumenta, što je sistemski pristup Sarajeva da bi se Srbi potpuno iselili i promijenila etnička struktura u zemlji, izjavio je danas

- U BiH je ušlo 40.000 migranata, od kojih su 30.000 muškarci i svi se zovu Muhamed. Nemaju nijedan dokument i svi se izjašnjavaju kao Muhamed i da su iz Sirije, a sve ukazuje da su to ljudi iz Avganistana, Irana i drugih zemalja koje nemaju veze sa Sirijom - rekao je Radanović na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj su učestvovali i načelnici opština Drvar i Glamoč, Dušica Runić i Nebojša Radivojša.

Radanović kaže da su, za razliku od migranata, Srbi u FBiH građani četvrtog reda.

- Siguran sam sto posto da bi se Srbi, na primjer iz sela Prkos, koji nemaju ni struju, ni vodu, vrlo rado mijenjali sa ovim migrantima u Bihaću koji imaju sve i hranu i sve uslove - naglašava Radanović.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić istakla je da srpski povratnici u FBiH žive jako loše jer nemaju mogućnost za zapošljavanje, a pomoć ili ne dobijaju uopšte ili nedovoljno u kantonima u kojima su većina Hrvati i Bošnjaci.

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji na pomoći koju je dala opštinama Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, ističući da je ljudima vraćena nada od kada su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetili Drvar, gdje će u pogonu Јumka 100 žena povratnica naći zaposlenje.

Radivojša je pozvao potencijalne investitore iz Srbije ali i šire, da dođu i ulože u Glamoč, ističući da će imati svu podršku.