latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:39 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

U akciji dobrovoljnog davanja krvi 300 kadeta

U akciji dobrovoljnog davanja krvi povodom krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - Aranđelovdana prijavilo se 300 kadeta Policijske akademije, rekao je načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Srpske Mile Šikman.

On je istakao da MUP akcijama dobrovoljnog davanja krvi afirmiše humanu stranu policije.

- Posebno je važno što je riječ o najmlađim pripadnicima MUP-a. Ovu akciju sa kadetima praktikujemo dva puta godišnje - za Dan Policije i za krsnu slavu MUP-a. Očekuem da ćemo ovu tradiciju nastaviti i narednih godina - rekao je Šikman.

On je naveo da veliki broj kadeta koji su se odazvali akciji govori da su, iako tek stasavaju u policijske redove, svjesni i ove strane policijske profesije i da će MUP imati novu generaciju humanih policajaca koji će kao i njihove kolege uvijek biti tu kada su najpotrebniji građanima.

Prema njegovim riječima, kadeti će obrok koji dobijaju svi davaoci od Zavoda za transfuziologiju, pokloniti Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci.

Kadet 21. klase Policijske akademije iz Banjaluke Bojan Arbutina kaže da je do sada više puta dobrovljno dao krv, te da mu je čast da to danas može uraditi sa kolegama sa akademije.

Kadet 21. klase Policijske akademije iz Kozarske Dubice Slađana Bulić rekla je da prvi put daruje krvi, te da joj je čast da zajedno sa kolegama na ovaj način pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

- Humanost je najvažnija osobina policijskih službenika i ovako velikim odzivom akciji, to smo i potvrdili - smatra Bulićeva.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da je prijavljeno oko 300 kadeta koji će tokom ove sedmice dati krv u Zavodu u Banjaluci povodom obilježavanja krsne slave MUP-a Srpske - Aranđelovdana.

- Ove akcije su nam dobrodošle zbog predstojećih praznika da bi se popunile zalihe krvi i zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda - dodala je Guzijanova.