latinica  ћирилица
18/11/2019 |  16:27 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Hercegovačka radionica dobila prvi prodajni objekat

Dobra poslovna ideja uz predan rad i trud, uz podršku nadležnih, put su do uspjeha u vlastitom biznisu. Potvrda ovog recepta je i porodica Delić iz Trebinja. Prije šest godina počeli su mali porodični biznis proizvodnje prirodne kozmetike i ljekovitih preparata. Danas su otvorili prvi prodajni objekat, a ručno rađene kreme i pripravci osvojile su domaće i tržište regiona.

Aleksandra Delić primjer je hrabre i inovativne, vrijedne žene, koja nije čekala zasposlenje, već je krenula u razvoj vlastitog biznisa. Od prvih kremica, do prvog prodajnog objekta uložila je mnogo truda i neprospavanih noći, a u posao je uključila cijelu porodicu. Sve kreme, sapuni, tinkture, paste, rađene su ručno, od hercegovačkih plodova po starim recepturama.

- Bavljenje ovim poslom vam je kao neko tkanje, mnogo niti do rezultata. Tako i ovo mnogo truda i rada učestvuje cijela porodica, plod je ova prva prodavnica - kaže Aleksandra Delić, direktorka i vlasnica Hercegovačke radionice.  

Bez podrške, kako porodice, tako i gradske uprave, kaže ne bi mogli. Kroz projekat samozapošljavanja dobili su određena sredstva, dok su od donacija Agrarnog fonda grada Trebinja kupili neophodnu opremu za preradu bilja i drugih sirovina.

- Pozitivan primjer kad je uprava podržala pokretanje biznisa i samozapošljavanje jednog člana porodice i dovelo je do toga da su ovi ljudi uspjeli, da su samostalni, otvaraju prvu radnju - napominje Mirko Đurić, gradonačelnik Trebinja.

"Hercegovačka radionica" ima paletu od 40 proizvoda. Kvalitet je prepoznalo tržište, a kozmetički i ljekoviti preparati male porodične radionice našli su put do kupaca u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Za izlazak na strano tržište ponuda ima, ali problem su količine. U planu je proširenje kapaciteta.

- Kapaciteti za sada jesu problem. Mala linija uz nove mašine koje smo već poručili, pa ćemo moći da odgovorima na veće porudžbe i većim kapacitetima - dodala je Aleksandra Delić.

Svako radno mjesto i uspješna poslovna priča važni su za razvoj Trebinja, ističu u gradskoj upravi. Obećavaju da podrška preduzetničkim idejama neće izostati ni u narednom periodu. Raspisan je novi poziv za samozapošljavanje, a na raspolaganju su grantovi do 15.000 maraka po korisniku. U prethodne dvije godine, kroz različite programe podrške, zaposleno je oko 600 osoba.