X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
19/11/2019 |  11:22 ⇒ 12:12 | Izvor: TANЈUG

Na FAF premijere filmova domaćih autora (VIDEO)

Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, koji će biti održan od 22. do 30. novembra, publika će imati priliku da pogleda nekoliko domaćih premijera, među kojima su ostvarenja koja su s velikim uspjehom prikazivana na svjetskim festivalima, najavili su organizatori.
Kadar iz filma "Asimetrija" -
Kadar iz filma "Asimetrija"

Film Maše Nešković "Asimetrija'' imaće premijeru u subotu 23. novembra u Kombank dvorani. Ostvarenje je premijerno prikazano u okviru programa "New Directors Competition" 43. Mostre u Sao Paulu, u Brazilu.

U ovom ostvarenju koje dovedi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju, uloge tumače: Daria Lorenci Flac, Uliks Fehmiu, Mira Јanjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović...

Domaći film"Moj jutrarnji smijeh", debitanta Marka Đorđevića, svoju svjetsku premijeru imaće na ovom 25. festivalu autorskog filma u Kombank dvorani 26. novembra.

"Moj jutarnji smijeh" je priča o zakasnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana, koji konačno gubi nevinost.

Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala "pod staklenim zvonom" i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju djecu od surove realnosti.

Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova djeca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Ove godine Festival autorskog filma je u potpunosti posvetio svoj program mladim domaćim autorima i pored filmova "Asimetrija" i "Moj jutarnji smijeh", koji su u glavnom takmičarskom programu, na repertoaru FAF su još četiri filma.

Dvije mlade autorke, svjetsku premijeru svojih filmova imaće na ovom FAF-u. Milena Grujić, talentovana mlada rediteljka, prikazaće svoj debitantski film "AS(25)" u Domu omladine Beograda 28. novembra.

Ostvarenje Marine Radmilac "Who the fuck you" , koje se žanrovski definiše kao crno-bijela psihodelik pank drama, biće prikazano 28. novembra u dvorani Kulturnog centra.

Program "Hrabri Balkan", najmlađa programska cjelina na FAF, u okviru svoje selekcije prikazaće dva domaća filma, koja imaju već uspješan festivalski život.

"A sad se spušta veče", dokumentarni film Maje Novaković, prikazuje život dvije bake koje žive izolovano na brdima istočne Bosne.

Priroda je entitet s kojim bake "pričaju", osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života, kao i mukotrpan rad.

Film publika može da pogleda u Domu omladine 28. novembra.

Stefan Đorđević i njegov film "Posljednja slika o ocu" upravo je pokupio sve simpatije žirija na Zagreb film festivalu. Film donosi potresnu priču o odnosu oca i sina.

Domaća publika će film moći da pogleda u ponedjeljak u dvorani Kulturnog centra.