latinica  ћирилица
19/11/2019 |  15:26 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Oko 450 djece u hraniteljskim porodicama, još dvostruko više čeka zbrinjavanje

Na osnovu posljednjih istraživanja Ombudsmana za djecu, u Republici Srpskoj je oko 450 djece u hraniteljskim porodicama. Ovaj institut se ne korisiti u dovoljnoj mjeri, jer je sigurno dvostruko više djece kojima treba zbrinjavanje, a hraniteljske porodice predstavljaju možda i najbolji način zbrinjavanja djece, kaže Ombudsman za djecu Republike Srpske.

Biljana Svorcan iz Bijeljine već više od 10 godina po profesiji je hranitelj. Do sada je zbrinula tri djevojčice, od kojih su dvije već punoljetne i na koje je Biljana izuzetno ponosna.

- Svako dijete je priča za sebe. Јa sam sa jednim djetetom postigla fenomenalne rezultate, s drugim malo manje. Јednostavno djevojka se udala, nije htjela da se školuje, uvijek je maštala o bebi i porodici, tako da je ona svoj život okrenula u tom pravcu. I sad imam jednu djevojčicu od šest godina sa kojom sam veoma zadovolja - priča Biljana Svorcan.

Za hraniteljstvo se odlučila iz više razloga. Kao diplomirani pravnik nije imala posao, nema svoju biološku djecu, a kako sama kaže, puna je ljubavi prema djeci. Smatra da bi se mnogo više ljudi odlučilo na hraniteljstvo, ukoliko se unaprijede zakoni iz ove oblasti.

- U svim zemljama u okruženju hranitelj ima pravo pored prava na naknadu, ima pravo i na radni staž sa umanjenim trajanjem, odnosno to je 8 mjeseci na 12 mjeseci i ima pravo na zdravstveno socijalnu zaštitu - dodala je Biljana Svorcan.

Ombudsman za djecu Republike Srpske smatra da se ovaj vid zbrinjavanja ne korisiti u dovoljnoj mjeri. Trenutno je oko 250 hraniteljskih porodica, od kojih je 170 srodničkih porodica. U njima je smješteno 433 djece bez roditeljskog staranja. Pored unapređenja pravilnika o hraniteljstvu, koji je na snazi od 2014. godine, potreban je i bolji nadzor.

- Nedostaje adekvatan nadzor centara za socijalni rad u vršenju uloge hraniteljstva, jer iako se taj nadzor vrši ili obavlja, uočili smo da se često obavlja samo iz formalnih razloga - istakla je Dragica Radović, Ombudsman za djecu Republike Srpske .

Prema nezvaničnim podacima, u BiH je oko 1.500 djece bez roditeljskog staranja, dok stručnjaci iz ove oblasti smatraju da je taj broj i duplo veći.