latinica  ћирилица
21/11/2019 |  17:55 ⇒ 21:24 | Autor: SRNA

Svjedok saznao da je Herenda učestvovao u ubistvu vojnika ЈNA

Na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, pročitan je iskaz svjedoka Tužilaštva "G" u kojem je naveo saznanja da je među egzekutorima bio Nedžad Herenda.

Ovaj svjedok je tokom davanja iskaza rekao da mu je sestrić, koji je bio pripadnik jedinice Јuke Prazine, u maju 1992. godine pričao da je ispod Vikićeve baze u Velikom parku ubijeno osam vojnika i da je Јuka njemu i još dvojica pripadnika naredio da njihova tijela nose na Koziju ćupriju.

- Kada mi je rekao da je odnio tijela, ja sam mu opalio šamar. Šta mu je to trebalo? Tada sam saznao da su egzekutori bili Nedžad Herenda i još jedan momak čijeg se imena ne sjećam - naveo je svjedok koji nije mogao svjedočiti u Sudu jer je proglašen poslovno nesposobnim zbog čega mu je određen staratelj.

On je dodao da je njegov sestrić 16. maja 1992. godine poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima, te da su nastradali i neki Miš i još jedan mladić koji su zakopali tijela ubijenih vojnika.

- Mislim da su sva trojica ubijena da ne bi pričali šta se tada desilo - rekao je ovaj svjedok.

U nastavku iskaza on je naveo da je poslije rata, jednom prilikom o ovom događaju otvoreno razgovorao sa svojim prijateljima.

- Tada sam čuo da je Bakir Alispahić preko telefona naredio da se vojnici ubiju rekavši "g...a treba pobiti", što je i snimljeno - naveo je svjedok.

Na današnjem ročištu svjedočio je i bivši inspektor Uprave za istraživanje i dokumentovanje protivustavnih djelatnosti, a dijelom i ratnih zločina Ahmed Kico, koji je izjavio da nije imao nikakva konkretna saznanja o događaju u aprilu 1992. godine.

- Sve informacije koje smo dobijali, morali smo provjeriti, nakon čega bi ih proslijeđivali Predsjedništvu, Tužilaštvu i Komisiji za ratne zločine. Nisam imao priliku vidjeti dokumentaciju, ni čuti o slučaju u Velikom parku - rekao je svjedok.

Kico, koji je iz Zenice došao u Sarajevo 1994. godine, potvrdio je da je Herendu viđao po hodnicima kada je išao kod rukovodioca SDB-a, ali da nije znao ko je on i šta radi.

Za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostacima ostalih još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 19. decembra.