X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
22/11/2019 |  20:28 ⇒ 20:42 | Izvor: SRNA

Banjaluka: Otvorena izložba o stradanju juga Srbije u Velikom ratu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić večeras je u Banskom dvoru otvorio izložbu pod nazivom "Slike iz života pod okupacijom, život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu" koju je priredio Istorijski arhiv "31. januar" iz Vranja.
Igor Radojičić - Foto: SRNA
Igor RadojičićFoto: SRNA

Radojičić je u obraćanju poručio da će Banjaluka nastaviti da baštini antifaštičku tradiciju, te da je ova izložba svjedočenje o teškom stradanju srpskog civilnog stanovništva u Srbiji u tokom Prvog svjetskog rata.

Govoreći o ovoj izložbi arhivskih dokumenata, on je najavio da Banjaluka planira podizanje spomenika žrtvama "Veleizdajničkog procesa".

Branka Јanačković iz Istorijskog arhiva "31. januar" iz Vranja rekla je novinarima da izložba prikazuje stradanje Srba u Vranju i okolini tokom bugarske okupacije u periodu Velikog rata.

Izložba "Slike iz života pod okupacijom, život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu"

- Izložba sadrži 31 pano, a na 28 su predstavljeni dokumenti i fotografije, dok ostali sadrže objašnjenja o izložbi - rekla je Јanačkovićeva.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić je rekao da saradnja između Arhiva Republike Srpske i Istorijskog arhiva "31. januar" iz Vranja ukazuje na još jednu mogućnost kulturnog povezivanja i saradnje Srbije i Srpske, odnosno srpskog naroda sa obje strane Drine.

On je naglasio da je izložba otvorena u okviru obilježavanja Dana oslobođenja Banjaluke i ulaska srpske vojske u taj grad u Prvom svjetskom ratu, te da je tim povodom danas održan i svečani defile ulicama grada pod nazivom "Marš slobode srpske vojske".

- Izložba nas podsjeća na velike žrtve srpskog naroda tokom okupacije u Prvom svjetskom ratu. O velikim i slavnim bitkama srpske vojske u tom periodu dosta se pisalo i govorilo i ti vojnici ne smiju biti zaboravljeni. Međutim, nekako sa strane nije se govorilo o onima koji su ostali na svojim ognjištima i nisu se povukli preko Albanije. Oni su živjeli u strahu od okupatora, izloženi teroru, pljački i velikim stradanjima - rekao je Stojnić.

On je naveo da je ova izložba prilika da se građani Banjaluke upoznaju sa istorijskim činjenicama i događajima iz vremena Velikog rata, ali i stradanjem Srba pod bugarskom okupacijom.

- Autori izložbe nastojali su da nam što potpunije i vjerodostojnije približe vrijeme stradanja i patnje srpskog stanovništva tokom Velikog rata na jugu Srbije. Pred nama je podsjetnik na velike žrtve civilnog stanovništva i zalog nama da se ne zaborave zločini okupatora - poručio je Stojnić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i društvenog života Republike Srpske i Banjaluke.