X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/11/2019 |  08:00 ⇒ 14:07 | Izvor: TANЈUG

Priština uplatila 90.000 dolara američkoj kompaniji; Razlog - lobiranje

Sa računa ministarstva spoljnih poslova u Prištini uplaćeno je 90.000 dolara američkoj kompaniji "Global Strategic Advisory".
Mapa lažne države Kosovo - Foto: AP
Mapa lažne države KosovoFoto: AP

Kako je objavljeno na sajtu američkog Ministarstva pravde, novac je namjenjen lobiranju za interese Prištine u SAD.

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli izabrao je kompaniju "Global Strategic Advisory", u vlasništvu Džejmsa Mengesa bliskog Rudiju Đulijaniju, bivšem gradonačelniku Njujorka, a sada advokatu američkog predsjednika Donalda Trampa, da mu pomogne da se obrati američkim vladinim zvaničnicima i privrednicima u okviru lobiranja, javila je prištinska KTV.

Dokumenti tog sporazuma objavljeni su na sajtu Ministarstva pravde SAD, gdje je objavljivanje takvih sporazuma američkih kompanija sa strankama u drugim državama obavezno i javno, prenosi Kosovo onlajn.

U stavu devet sporazuma opisane su aktivnosti registrovane firme, a precizira se da će predstavnici "Global Strategic Advisory" posredovati u kontaktima između zvaničnika Vlade SAD i preduzeća iz te države sa vladom u Prištini.

U stavu 10 se pojašnjava da će prištinsko ministarstvo američka kompanija savjetovati o tome kojim bi se zvaničnicima SAD trebalo obratiti u različitim prilikama, kao i da će tumačiti njihove povratne informacije i odgovore.

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara kompaniji transferisana je 17. oktobra.