X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/11/2019 |  10:20 | Izvor: SRNA

Beograd na Sretenje donosi deklaraciju o vojnoj neutralnosti

Skupština Srbije trebalo bi na Sretenje, 15. februara, trebalo da usvoji deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, pišu "Večernje novosti".
Vojska Srbije - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Vojska SrbijeFoto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

U setu dokumenata koji će se naći pred poslanicima je i strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti.

List navodi da će Srbija ovim paketom akata "zacementirati" svoj strateški pravac u narednom periodu.

"Politika" piše da se u strategijama odbrane i nacionalne bezbjednosti, čiji su prijedlozi utvrđeni u avgustu, ističe vojna neutralnost Srbije, kao i da je kao poseban akt planirana dekleracija o vojnoj neutralnosti.

Isti izvor podsjeća da pozicija vojne neutralnosti do sada nije utvrđena zasebnim aktom, te da je proglašena tek kao dio jednog dokumenta donesenog zbog statusa Kosova i Metohije.

Diplomata Zoran Milivojević ukazao je da će nova deklaracija, kada bude usvojena imati obavezujuću snagu i naglašava da, ako bi se odluka o vojnoj neutralnosti ugradila u Ustav Srbije, tada trajala koliko i Ustav i ne bi bila podložna promjeni vlasti.

On je rekao za "Politiku" da su u posljednje vrijeme česte izjave raznih zvaničnika NATO da Alijansa poštuje neutralnost Srbije i da su one na neki način priznanje tog statusa.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je kao primjere na koje bi se Srbija trebala ugledati po pitanju vojne neutralnosti naveo Austriju i još neke države.

- Opredjeljenje za vojnu neutralnost potrebno je po uzoru na Austriju, Turkmenistan ili Moldaviju ugraditi u Ustav i da onda to građani potvrde na referendumu. Posleij toga se treba obratiti međunarodnim institucijama da potvrde tu neutralnost - rekao je Anđelković za "Politiku".