latinica  ћирилица
23/11/2019 |  13:50 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

VBA utvrdila šta je bio predmet primopredaje

Vojno-bezbjednosna agencija /VBA/ utvrdila je šta je bio predmet primopredaje između ruskog obaveštajca i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije, rekao je načelnik Uprave za analitiku Bezbjednosno informativne agencije /BIA/ Srbije Relja Željski.
Snimak (foto: Youtube / Kdjuey Lskduf) - Foto: RTRS
Snimak (foto: Youtube / Kdjuey Lskduf)Foto: RTRS

- VBA je ustanovila više kontakata ruskog obaveštajca i čoveka iz Srbije i utvrdila, između ostalog, šta je bio predmet njihove primopredaje - rekao je Željski za TV "Prva".

On je naveo da su srpske službe bile na licu mjesta tokom primopredaje, ali da nisu snimile događaj zbog kontrapratnje ruskog obavještajca.

Željski je potvrdio da ruski agent potpukovnik Georgi Viktorovič Kleban, koji se nalazi na snimku, više nije u Srbiji, ali da je VBA u sadejstvu sa drugim službama prikupila značajan fond saznanja o njegovoj obavještajnoj djelatnosti na području Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da je ruskog agenta angažovala neka druga, a ne ruska služba i da je u pitanju dvostuki agent, Željski je naveo da su u istoriji obavještajnog rada zabilježeni slučajevi ne samo dvostrukih, nego i trostrukih i četvorostrukih agenata.

Željski je rekao da je moguće i da je Kleban dvostruki agent, budući da "obavještajni kontakti i njihovo odvijanje dopire do onih granica do kojih je doprla sama mašta obavještajca i službe koja kontroliše i usmjerava taj kontakt".

On je potvrdio da je penzionisani potpukovnik Vojske Srbije, koji je sarađivao sa Klebanom i pojavljuje se na snimku, dostupan državnim organima ali da ne može da kaže da li je na slobodi, jer to izlazi iz okvira rada BIA.

- To lice se nalazi u području i delokrugu rada struktura koje se time profesionalno bave i koje će taj slučaj tretirati na najbolji mogući način - rekao je Željski.

Na pitanje ko je načinio i emitivao snimak koji se pojavio u javnosti, Željski je rekao da domaće službe dosta znaju o tome, ali da na tu temu iz operativnih razloga ne može da govori.

U fokusu pažnje u Srbiji proteklih dana bila je "špijunska afera" koja je počela objavljivanjem snimaka primopredaje predmeta između dva lica, za koje je istragom utvrđeno da su ruski agent Georgij Kleban i srpski oficir čiji su inicijali Z.K.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao da Srbija vjeruje ruskim prijateljima i da vjeruje da žele najbliže odnose sa Beogradom.

Zvanični Kremlj je saopštio da ništa neće baciti sjenku na odnose Srbije i Rusije, te da se raduju posjeti Aleksandra Vučića Moskvi 4. decembra.