latinica  ћирилица
24/11/2019 |  10:06 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

U malom Međuvođu partizanski avion prkosi vremenu

U selu Međuvođe kod Kozarske Dubice, gdje je 1942. godine bio prvi partizanski aerodrom, još 1985. godine postavljen je avion kao uspomena na pilote koji su začetnici partizanske avijacije. Ovim avionom u Knežpolje, prizemljili su se prvi partizanski piloti, Franjo Kluz i Rudi Čajevec.

Zub vremena učinio je svoje i tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, pa je avion obnovljen kako bi vjerodostojno podsjećao na te dane. O ovoj letjelici snimljen je i film "Partizanska eskadrila". Prijedorski piloti i danas sa ponosom govore o partizanskom avijatičarskom dvojcu - Franji Kluzu i Rudiju Čajevecu.

- Za nas pilote to je veoma bitno, jer pored spomenika na Aerodromu Prijedor, ovo je drugi spomenik koji ima veze sa ratnim vazduhoplovstvom i odbranom bivše Јugoslavije. Naš Aero klub je nosio ime prva partizanska avijacija - kaže Ljubiša Armanda, član član Aero kluba Prijedor.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić navodi da su prvi borbeni letovi napravljeni u selu Međuvođe i da je letjelica unikatni primjerak koji koji je ova opština dobila na poklon od beogradskog Muzeja.

Po nekadašnjem aerodromu iz Drugog Svjetskog rata, Međuvođe je poznato nadaleko. I danas, ovaj spomenik Narodno oslobodilačke borbe posjećuju brojni građani.

Opština na godišnjem nivou izdvaja 5.000 KM za održavanje ovog aviona, simbola partizanske avijacije u Drugom svjetskom ratu. Zub vremena učinio je svoje, tako da je prije nekoliko godina, avion partizanske avijacije obnovljen.

- Otprilike prije nekih šest-sedam godina, tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon što je vidio da je avion devastiran i da opština nije imala novca za obnovu, izdvojio je sredstva za te namjene - naveo je Reljić.

Iako odavno nema slavnih pilota, ostao je avion koji prkosi vremenu i čuva sjećanje na dane nastanka i razvoja partizanske avijacije. Upravo zbog toga, malo Međuvođe je postalo je nadaleko poznato.