latinica  ћирилица
24/11/2019 |  12:43 ⇒ 14:00 | Autor: sputniknews.com

Najmoćnija ikad zabilježena eksplozija u svemiru (VIDEO)

Eksplozije gama zraka otkrili su teleskopi koji se nalaze na Kanarskim ostrvima u Španiji. Astronomi kažu da je to najmoćnija svjetlost ikada zabilježena u istoriji.
Galaksija - Foto: Screenshot/YouTube
GalaksijaFoto: Screenshot/YouTube

Kosmički gama zraci veoma su snažni i iznenadni, pa naučna zajednica vjeruje da su oni posljedica umiranja neutronske zvijezde, tj. njenog ostatka, koji nastaje usljed gravitacionog kolapsa masivne zvijezde tokom supernove.

- Eksplozije gama zraka su najmoćnije eksplozije poznate u svemiru i obično oslobađaju više energije za nekoliko sekundi svog života od našeg Sunca - rekao je specijalista za gama zračenje Dejvid Berge.

Kosmički fenomen zabilježili su teleskopi koji se nalaze na ostrvu La Palma. Najnovija otkrića objavljena su i u dvije nezavisne studije u naučnoj publikaciji "Nature" u kojima je učestvovalo više od 300 naučnika.

Prošle su decenije od kada je prvi put zabilježena eksplozija gama zraka, ali fundamentalne karakteristike ovog kosmičkog fenomena još uvijek nisu u potpunosti proučene.

Nova kosmička eksplozija zabilježena je u julu 2018. godine, a druga je otkrivena u januaru 2019. godine, proizvodeći svjetlo približno 100.000 miliona puta intenzivnije nego što ljudske oči mogu da izdrže.

Iako eksplozije gama zraka traju nekoliko sekundi, njihov sjaj se može posmatrati u nekim teleskopima i nekoliko minuta. Ako se koriste radio-teleskopi, pojava se može posmatrati mjesecima, pa čak i godinama.