latinica  ћирилица
24/11/2019 |  16:06 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Tihi odlazak Milana Dašića

Neki ljudi tiho odlaze, kao da žele da svojim odlaskom nekom ne zasmetaju, da ne poremete mir nečijeg nedjeljnog popodneva. Tako je danas, ispraćen velikim brojem prijatelja i rodbine na banjalučkom Rebrovačkom groblju, otišao Milan Dašić, čovjek pun entuzijazma i ideja, uvijek spreman na akciju, koji je do posljednjeg dana, zapravo do posljednjeg daha, radio ono čemu je svim bićem cijelog života bio posvećen.
Milan Dašić (foto: Frontal) -
Milan Dašić (foto: Frontal)

Dašić zaslužuje da ga spomenemo i da ga se sjećamo, uvjeren sam da je njegov odlazak u ovdašnjim medijima zaslužio makar kratku vijest.

Bio je u Banjaluci među prvim osnivačima izdavačke agencije; njegovo "Slovo" objavilo je popriličan broj knjiga, od kojih su neke – može se bez ustezanja reći – obogatile naše kulturno blago, naročito one u kojima se i on, kao publicista, urednik ili autor nekih tekstova, potvrdo kao čovjek koji se trudio da sačuva od zaborava neke istorijske činjenice i tokove, naročito one koje se odnose na stradanja nevinog stanovništva Podgrmeča i širih srpskih područja, posebno na Šušnjaru i u Јasenovcu.

Knjige o tim strahotama, iz njegove izdavačke agencije i izdavačke radionice, štampane često dvojezično, u raznim krajevima svijeta širile su i šire istinu o stradalništvu i postale su neka vrsta spomenika onima čija su imena krvlju upisana u našu istoriju. Nastojao je da poveže spomen-područja Donje Gradine, Šušnjara, Kozare, Kragujevca i druga, prije svega živom književnom riječju.

Bio je jedan od inicijatora da se Književni susreti "Šušnjar", poslije rata i gubitka Sanskog Mosta, nastave održavati u Oštroj Luci i tom svojevrsnom okupljanju pjesnika davao pečat angažovanjem u organizovanju, žaleći posljednjih godina što su ga zaobilazili.

Uz to što je doprinosio održavanju Književne nagrade "Šušnjar", bio je inicijator ustanovljavanja nagrade za zavičajne teme u književnosti “Slovo Podgrmeča“.

Јoš mnogo toga bi se moglo reći o čovjeku koji je nesebično davao sebe svom rodnom kraju i ideji da se čuvaju uspomene na ono što nam je najsvetine. Zasad samo još ovo: Valjda će se naći neko ko će objaviti još jednu knjigu o Јasenovcu koju je gotovo sasvim priredio za štampu i treba vjerovati da njegov rad neće biti zaboravljen, posebno u njegovom zavičaju.

Autor: Ranko Pavlović