latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:58 ⇒ 25/11/2019 | 07:26 | Autor: RTRS

Banjaluka: Kvalitet vazduha na zadovoljavajućem nivou

Kvalitet vazduha u najvećem gradu Srpske na zadovoljavajućem je nivou, i varira zavisno od meteoroloških uslova. Mjeri se koncentracija sumpor-dioksida, azot-monoksida, prizemnog ozona i ugljen monoksida. U odnosu na sve parametre, vazduh u Banjaluci je u prvoj kategoriji, osim u ovom periodu sezone grijanja, kada je povećana koncentracija čestica u vazduhu.

Ovo su rezultati mjerenja kvalitete vazduha Instituta za građevinarstvo u gradu Banjaluka akreditovanog za mjerenje za potrebe Gradske uprave.

U odnosu na druge gradove kao što su Zenica, Sarajevo i Tuzla kvalitet vazduha u Banjaluci je neuporedivo bolji.

Razlog je što Banjaluka nema velikih industrijskih postrojenja i manja je koncentracija stanovništva. U zimskom periodu koncentracija lebdećih čestica jeste veća, ali u normalnim parametrima.

 - One se povećavaju neznatno u odnosu na periood ljeta. Lebdeće čestice su u većem obimu od tri do pet puta veće. To je sve prouzrokovano brojem individualnih ložišta u gradu. Pri tome ne mislim samo na kuće, već i na veći dio javnih objekata koja imaju indvidualna ložišta - kaže Siniša Cukut sa Instituta za građevinarsto.

Stručni saradnik za životnu sredinu u Gradskoj upravi Ljubinka Antić Moravac kaže da u vazduhu nema ni približno štetnih materija koje bi mogle da utiču na zdravlje ljudi. Prekoračenja se mogu desiti, ali je riječ o pojedinačnim slučajevima.

- Tako je u oktobru bilo jedno prekoračenje i to 29. oktobra. U novembru je bilo tri puta, 1. 2. i 3. novembra - navodi Antić Moravac.

Uredba o vrijednosti kvaliteta vazduha propisuje da se ta vrijednost može narušiti i do 35 puta na godišnjem nivou, što, uvjeravaju nadležni, u slučaju grada Banjaluke nikako nije slučaj.