latinica  ћирилица
25/11/2019 |  13:36 ⇒ 21:47 | Autor: SRNA

Mazalica: U Srpskoj se nikada neće slaviti 25. novembar

Poslanik SNSD-a U Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da Srpska nikada neće pristati da 25. novembar obilježva kao praznik.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Ukoliko bi jednog dana bilo pokušaja da se nametne zakon kojim bi se taj praznik slavio na području čitave BiH to neće proći jer na to Srpska nikada neće pristati - rekao je Srni Mazalica.

Prema njegovm riječima, ovakva BiH nastala je 1995. godine Dejtonskim mirovnim sporazumom i nema kontinuitet kojim može dosegnuti ni do 1943. godine, a posebno ne do srednjeg vijeka.

Mazalica kaže da je žalosno što 25. novembar kao praznik danas slave oni koji imaju možda najmanje razloga za to jer su najmanje učestvovali u zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine.

- Rođeni brat moje bake bio je delegat na zasjedanju ZAVNOBiH-a i većina delegata su bili Srbi i oni su, što se tiče ZAVNOBiH-a imali plemenite ideje. Prije svega taj datum je vezan za Narodnooslobodilačku borbu i oslobađanje čitave Јugoslavije od fašističkog okupatora. ZAVNOBiH se ne može posmatrati izdvojeno od AVNOЈ-a - naveo je Mazalica.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović danas je rekao da će doći dan kada će se 25. novembar, koji se u Federaciji BiH obilježava kao "dan državnosti BiH", slaviti u svim krajevima BiH.