latinica  ћирилица
25/11/2019 |  19:07 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Međunarodna naučna konferencija o ruskom jeziku i kulturi u savremenom svijetu

Fakultet filoloških nauka univerziteta "Apeiron" u Banjaluci otvara i doktorske studije. Sa Fakultetom prevođenja Moskovskog državnog univerziteta "Mihail Lomonosov" organizovao je studentsku Međunarodnu naučnu konferenciju o ruskom jeziku i kulturi u savremenom svijetu.

Fakultet filoloških nauka univerziteta "Apeiron" među studentima promoviše ruski jezik i kulturu.

Ova naučna konferencija namijenjena je postdiplomcima.

- Značajna je naša prva međunarodna konferencija pod nazivom "Ruski jezik i kultura u savremenom svijetu" gdje će naši studenti da izlažu referate posvećene Aleksandru Sergejeviču Puškinu. Ovaj dan je za nas značajan jer otvaramo i doktorske studije - ističe Larisa Čović, dekan fakulteta filoloških nauka Univerziteta "Apeiron".

Fakultet filoloških nauka i Fakultet prevođenja Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov sarađuju deset godina.

Do sada su održali veliki broj naučnih i obrazovnih konferencija, seminara i okruglih stolova, posvećenih problemima nastave ruskog jezika i prevoda u savremenom svijetu.

- Zadovoljni smo time, prije svega što Univerzitet "Apeiron" već deset godina podržava inicijativu ruskog jezika književnosti i ruske civilizacije - navela je Marija Nikolajevna, dekan Odsjeka za ruski jezik kao strani na Fakultetu prevođenja Moskovskog državnog univerziteta "Mihail Lomonosov".

Studenti ruskog jezika Filološkog fakulteta "Apeiron" imaju obavezu da u toku studiranja jednu akademsku godinu provedu u Rusiji kako bi unaprijedili stečena znanja. Osim toga, imaju pravo da se prijave na konkurs za dodijelu stipendija, koje svake godine organizuje ruska ambasada.

- Naši studenti imaju obavezi da u toku studiranja jednu akademsku godinu provedu van našeg univerziteta, najčešće u Rusiji ili u nekoj drugoj zemlji gdje se izučava ruski jezik - naglašava Zoran Avramović, rektor univerziteta panevropskog "Apeiron".

Lipija Sabirova, ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije navela je da svake godine veliki broj studenata Fakulteta filoloških nauka "Apeiron" učestvuje u konkursu stipendija Vlade Ruske federacije koju organizuje ambasada i, kako kaže, uvijek su jedni od najboljih stranih studenata.

Filološki fakultet univerziteta "Apeiron", koji djeluje već deceniju, trenutno pohađa oko 100 studenata.