latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:34 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Od naredne godine đacima iz porodica sa troje i više djece besplatni udžbenici

Od naredne godine porodice sa troje i više djece u Republici Srpskoj imaće besplatne udžbenike.

Rezultat je to dokumenta demografsko - populacionih mjera u Republici Srpskoj, koji je napravila Vlada, a koji se odnosi na učenike od drugog do devetog razreda.

- Školski pribor za četiri učenika otprilike dođe oko hiljadu maraka. To je samo školski pribor sa knjigama, sveskama olovkama, torbom...Možda dođe i više - kaže Tomislav Popadić iz Bileće, otac četvoro djece.

Tako je bilo do sada. A, već od naredne školske godine, porodice sa troje i više djece imaće pravo na besplatne udžbenike za osnovno obrazovanje.

Ovo je, kažu iz Vlade, jedan vid stilumalansa bračnim parovima i zajednicama da se opredjeljuju za ono što Republici Srpskoj i najviše potrebno, a to su djeca.

- U budžetu za narednu godinu planirani su besplatni udžbenici za porodice sa troje djece za svih devet godina, za socijalno ugrožene učenike takođe besplatni udžbenici, za odlične učenike...Imali smo za tu namjenu iz Ministarstva 900 hiljada, a sada je to preko četiri miliona - pojasnio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Za ovu školsku godinu komplet udžbenika za samo jednog školarca u prosjeku je koštao 150 maraka. Kada se pomnoži sa sedam što je slučaj kod porodice Milinković iz Prijedora, troškovi za opremanje osnovaca za školu veći su od prosječne plate. Za Natašu Milinković besplatni udžbenici olakšaće školavanje šestoro djece.

- Za mene bi to bilo stvarno odlično, jer imam četvoro osnovaca - ističe Nataša.

-Meni je kao roditelju četvoro djece drago da je konačno Vlada shvatila prave vrijednosti ove države, a to su djeca. Nema države bez djece - dodaje Popadić.

Besplatne udžbenike od Vlade prethodnih godina imali su samo posebno nadareni učenici iz višečlanih porodica i djeca iz socijalnih kategorija.