latinica  ћирилица
03/12/2019 |  11:57 ⇒ 13:50 | Autor: TANЈUG

Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća počeli štrajk glađu (FOTO/VIDEO)

Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave.
Kamp Vučjak (Foto: N1) -
Kamp Vučjak (Foto: N1)

Snijeg je migrantski život učinio još težim.

Pod težinom snijega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti su srušeni što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom, prenosi Kliks.

Kada je jutros stigla hrana u kamp u kojem boravi skoro 600 migranata, brzo je i vraćena jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čovjeka, piše portal.

U kamp je stigla i komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da kamp Vučjak mora da se zatvori još danas jer su uslovi katastrofalni.

Dunja Mijatović sa migrantima u kampu Vučjak (Foto: N1)

Migranti poručuju da se sve teže nose sa hladnoćom i užasnim životnim uslovima i da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, naročito za mnogobrojne žene i djecu.

U kampu Vučjak prisutna je i Јedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.

Snijeg, plastične papuče i bose noge

Stotine migranata smještenih u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća smrzavaju se sedmicama, a dolazak zime dodatno je pogoršao situaciju.

Fotografija koja je obišla region je muškarca koji u plastičnim papučama bosih nogu stoji na snijegu.

Kako je prenijela N1 televizija, pojedini šatori, u kojima su smješteni migranti, urušili su se pod težinom snijega.

Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmještanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali se još ne zna kada bi se to moglo desiti.