latinica  ћирилица
04/12/2019 |  13:31 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Čović: Savjet ministara do 25. decembra

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da vjeruje da će nakon sutrašnjeg imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara uslijediti njegove konsultacije sa svim političkim strankama, kako bi Savjet ministara bio formiran do 25. decembra.

- Mislim da su sva imena spremna za sve resore, i za ministre i za zamjenike, tako da taj proces nakon redovnih provjera može biti završen u razumnom roku, prije katoličkog Božića - izjavio je Čović danas novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, neophodno je što prije u parlamentu BiH krenuti u rješavanje brojnih inicijativa i zahtjeva, a posebno onih koji se odnose na velike finansijske projekte.

- Moja inicijativa će biti, s obzirom da će ministar finansija i trezora i dalje biti iz reda hrvatskog naroda, da idemo sa prijedlogom budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, pa bi bilo veoma dobro da imamo i Savjet ministara i parlament u punoj funkciji - poručio je Čović, koji je predsjednik HDZ.

On je podsjetio da su u ovoj godini donošene odluke o privremenom finansiranju institucija BiH.

- Bila bi dobra i velika poruka iz BiH za naše međunarodne partnere ako donesemo budžet prije isteka kalendarske godine - rekao je Čović.

On je potvrdio da se u FBiH vode intenzivni politički razgovori u vezi sa formiranjem izvrne vlasti, dodajući da smatra da će taj posao biti obavljen bez većih problema, uključujući određene prekompozicije između ministarstava u Vladi FBiH.