X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/12/2019 |  17:17 ⇒ 18:11 | Izvor: SRNA

Sastanci o lokalnoj samoupravi i migrantskoj krizi

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su dvodnevni sastanci Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ u Sarajevu bili posvećeni lokalnoj samoupravi, te migrantskoj krizi i modalitetima njenog rješevanja.
Valentin Incko - Foto: SRNA
Valentin InckoFoto: SRNA

On je novinarima izjavio da je na jučerašnjem sastanku, kojem su prisustvovali gradonačelnici, načelnici i predsjednici saveza opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, konstatovano da lokalna samouprava može biti vodeća snaga promjena u BiH.

Incko je istakao da su pozdravljeni međuvjerski primjeri dobre saradnje, te da je ukazano na probleme lokalnih zajednica koji se najviše tiču razvoja infrastrukture.

On je rekao da su sastanku Upravnog odbora PIK-a koji je bio posvećen migrantskoj krizi prisustvovali i direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, koji su govorili o nedostatku kadra za obavljanje poslova zaštite i nadzora granice.

Prema njegovim riječima, konstatovano je da ovo mora biti ozbiljan zadatak institucija BiH, a ne samo nekog entiteta ili kantona.

- Ako su Srbi dobrodošli u Austriju, zašto i oni ne izađu u susret izbjeglicama na teritoriji Republike Srpske? - upitao je Incko.

Odgovarajući na pitanje da li je informisan o tome šta je navedeno u Programu reformi koje je dogovorilo Predsjedništvo BiH, Incko je izjavio da je zadužen za civilni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne zna šta piše u tom dokumentu.

- Sve što znam jeste da je dokument sve tanji i da je od prvobitnih 160 stranica sveden na 25. O sadržaju tog dokumenta treba da se izjasni NATO - rekao je Incko.