latinica  ћирилица
04/12/2019 |  18:15 | Autor: SRNA

Pozdravljeno imenovanje Tegeltije

Politički direktori Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ pozdravili su danas odluku da Zoran Tegeltija bude imenovan za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
PIK - Foto: RTRS
PIKFoto: RTRS

Zamjenik visokog predstavnika Majkl Skenlan rekao je na konferenciji za novinare nakon dvodnevne sjednice da članovi Upravnog odbora /UO/ PIK-a pozivaju na formiranje vlasti i u FBiH i u kantonima bez odgađanja.

On je naveo da je Ruska Federacija ponovo izdvojila mišljenje kada je riječ o kominikeu, koji su prihvatili direktori ostalih zemlja članica.

Skenlan je pozvao vlasti da budžet, koji je od 2012. godine zamrznut na nivou od 950 miliona KM bude povećan, budući da tada nije bilo ni migrantske krize, niti drugih u međuvremenu nastalih obaveza BiH.

- Nadamo se da će sada početi ubrzane reforme. Apelujemo da formiranje vlasti bude završeno što prije i na nivou FBiH i kantona. Budžet BiH zamrznut je već sedam godina na nivou od 950 miliona KM, što ograničava kapacitete zemlje da funkcioniše u skladu sa ustavnim i zakonskim obavezama. Apelujemo na brzo usvajanje budžeta - rekao je Skenlan.

Visoki predstavnik Valentin Incko ukazao je da se u decembru navršava, kako je naveo, tužna desetogodišnjica nesprovođenja odluke "Sejdić-Finci", ističući da su ambasadori pozvali vlasti da ispune svoje obaveze.