latinica  ћирилица
09/12/2019 |  17:04 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Posljednje pripreme za dodjelu Nobelove nagrade; Handke nije očekivao napade

U Stokholmu se privode kraju posljednje pripreme za dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade. Međutim, kako se približava termin za dodjelu tako se pojačava i medijsku pritisak na ovogodišnjeg dobitnika nagrade za književnost, austrijskog pisca Petera Handkea. Handke u razgovoru za našu televiziju kaže da nije očekivao ovakve napade.

Nagrada je došla u pravo vrijeme, kaže Handke za našu televiziju, odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dvije decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici. Kaže da nije očekivao ovakvu kampanju protiv njega i njegovih stavova. Imao je ideju kako da pokuša da pomiri stavove.

- Volio bih da se sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Јednu majku iz Kravice, gdje je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati - istakao je Handke.

Od kada je objavljeno da je ovaj austrijanac sa slovenačkim korijenima ovogodišnji nobelov laureat ne prestaju napadi na njega iz djela zapadne intelektualne zajednice ali i bošnjačkih političkih krugova i udruženja koji su za dan dodjele nagrade najavili protestno okupljanje. Istovremeno skup podrške Akademiji i Handkeu organizuju i srpska udruženja u Stokholmu.

- Da naglasim da je Peter Handke jedan od rijetkih akademika koji nas je podržao svih ovih godina i bombardovanja Srbije i Kosova i jedini koji je prikazao istinu. Ne možemo da kažemo da je bio subjektivan, on je bio objektivan. Tako i jeste bilo - istakao je Dragan Laban, predsjednik srpskog udruženja Sordetelje.

U Stokholm su doputovale i predstavnice udruženja žena žrtava rata iz Republike Srpske, kako bi pružile podršku austrijskom nobelovcu.

- Znamo da je jedini u ratu znao da kaže ono što se stvarno zbiva i nije ga mogao niko potkupiti platiti usmjeriti na neku drugu stranu. Upravo takve veličine kakav je gospodin Handke koji govore istinu bez obzira kako je ona surova, zaslužuje poštovanje - poručila je Božica Živković Railić, predsjednica udruženja Žene žrtve rata.

Podršku je došao da pruži i Dragan Rapajić, izbjeglica sa Kosova koji trenutno živi u Stokholmu.

- Ovdje sam kao i svi ostali da podržim Petera, za sve to što je učinio za nas. Da istjeramo pravdu jednom zauvijek - naglašava Dragan Rapajić.

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade počinje u utorak u 16.30 a nastavlja se uveče, banketom u 19.00 časova. Uz Petera Handkea, nagradu za književnost ove godine dobila je i poljska književnica Olga Tokarčuk.