latinica  ћирилица
11/12/2019 |  19:44 | Autor: RTRS

Banjaluka: Usvojen budžet za 2020. od 150,7 miliona KM

Skupština grada Banjaluka usvojila je večeras budžet grada za 2020. godinu u iznosu od 150.702.000 KM, od čega će, uz očekivana sredstva iz gradskog budžeta i drugih izvora, u kapitalne investicije biti uloženo oko 50 miliona KM.
Skupština grada Banja Luka (Foto:banjaluka.rs.ba) -
Skupština grada Banja Luka (Foto:banjaluka.rs.ba)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da će ovako koncipiran budžet omogućiti vrlo intenzivan razvoj i realizaciju niza projekata od velike važnosti za sve građane Banjaluke.

On je rekao da se očekuje nastavak transformacije u oblasti saobraćaja, dva nova mosta, ukupno 15 saobraćajnica, te 25 miliona KM ulaganja u vodosnabdijevanje i kanalizaciju, što u periodu od naredne tri do četiri godine rješava pitanje vodosnabdijevanje za oko 95 odsto stanovništva grada.

Prema njegovim riječima, budžet podrazumijeva i novih 600 mjesta u vrtićima, dvije nove sportske dvorane, povećana sredstva za kulturu i sport, te milion KM za besplatne preventivne zdravstvene preglede stanovništva.

Radojičić je naglasio da je budžet koncipiran s ciljem ubrzane transformacije Banjaluke - od centra pa sve do seoskog područja, a sa osnovnim ciljem da u gradu bude bolje, ljepše i ugodnije živjeti.

On je dodao da će dogodine biti veoma mnogo posla, pogotovo za građevinsku operativu, ali i da je evidentno i da postoji nedostatak radne snage u ovoj oblasti.

- Nadam se da ćemo na vrijeme dobiti izvođače radova i da nam se neće dešavati situacije kao u ovoj godini da nam padaju tenderi za različite projekte od mosta u Toplicama pa do semafora u Adi. Nažalost, to je mnogo širi problem od naše lokalne zajednice i mi na to veoma malo možemo da utičemo - naveo je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da je budžet za narednu godinu razvojni, te da je suština donesenog dokumenta da prati Strategiju razvoja grada.

On je naglasio da je najveći problem grada vodosnabdijevanje i da se u ovoj oblasti ulazi u velike projekte kojima će najveći broj stanovnika dobiti vodu.

- Znamo da oko 2.000 djece čeka na smještaj u vrtić i novih 600 mjesta će u mnogome rasteretiti situaciju. Izdvajamo i znatna sredstva za uređenje poslovnih zona, a investitorima će biti na raspolaganju više od 100.000 metara kvadratnih zemljišta za privredne aktivnosti - rekao je Talić.

U tom svjetlu, on je izdvojio i usvojenu odluku koja će rasteretiti privrednike koji ulažu u proizvodnju, odnosno nultu stopu naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Skupština grada Banjaluka usvojila je i rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 210.849.000 KM, kao i niz odluka o produženju perioda zakupa gradskih prostora pod posebnim uslovima, kalendar kulturnih i turističkih manifestacija.

Usvojeni su i godišnji programi iz oblasti kulture i sporta, za koje su povećana sredstva, planovi Odjeljenja za narednu godinu, prihvaćeno je i zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj i izmjena regulacionih planova.

Maja Јovanović imenovana je za novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nakon što je položila svečanu zakletvu završeno je zadnje skupštinsko zasjedanje ove godine.

Prema riječima predsjednika gradskog parlamenta, prvo zasjedanje u narednoj godini trebalo bi da bude krajem januara.