X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/12/2019 |  08:59 ⇒ 09:25 | Izvor: SRNA

Foča: Učenica devetog razreda objavila zbirku pjesama

Fočanka Marina Vuković postala je najmlađi pjesnik u svom gradu nakon što je objavila prvu zbirku pjesama "Ne diraj mi snove", istaknuto je na promociji njene knjige u Gradskom pozorištu u Foči.
Foča: Marina Vuković - promocija knjige - Foto: SRNA
Foča: Marina Vuković - promocija knjigeFoto: SRNA

Pjesme objavljene u zbirci ova učenica devetog razreda Osnovne škole "Veselin Masleša" pisala je od sedme do 14. godine.

Mlada pjesnikinja kaže da je prvu pjesmu napisala sa pet godina, kada se već moglo naslutiti da je naslijedila majčin talenat za poeziju.

- Tada je to, naravno, bilo malo naivno, a kasnije je krenula ozbiljnija poezija, pjesme o ljubavi, snovima, majci. Inspiracija dođe sama od sebe, a svoja osjećanja najlješe iskazujem kroz stihove - objasnila je Vukovićeva.

Veliki broj njenih pjesama posvećen je majci, ali je za nastanak naslovne pjesme "Ne diraj mi snove" zaslužan otac.

Vukovićeva je obećala da će nastaviti da piše i da se već sada raduje novim knjigama i večerima poezije.

Radan Mimić, nastavnik vjeronauke u Osnovnoj školi koju pohađa Marina, istakao je da ona svojom poezijom veliča porodicu, te da ga iznenadilo da jedna tako mlada osoba tako duboko osjeća i zalazi u tanane dubine duše.

Zbirku pjesama Vukovićeve objavio je Kulturno-izdavački centar "Srpska kuća" iz Požarevca, koji je poznat po traganju za mladim pjesnicima i objavljivanju pjesama učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Srpske i dijaspore.

Direktor "Srpske kuće" Bratislav Golić rekao je da se učeničke pjesme objavljuju u zbornicima, a kada se prepozna poseban dar, kao u Marininom slučaju, tim ljudi priprema djecu za samostalnu knjigu.

"Marina je prošla kroz naše projekte i uvidjeli smo da izuzetno dobro piše. Pjesme su izuzetno zrele za njene godine i očekujemo da objavi i drugu knjigu, jer ima dosta pripremljenih pjesama. Vjerujem da ćemo iz ovog divnog grada promovisati još pisaca, jer vidimo da je omladina ovdje sklona pisanju", naveo je Golić.

Na promociji su govorili i nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi "Veselin Masleša" Vukola Sekulović, direktor fočanskog Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović i Marinina majka Vesna Vuković. Stihove su, osim autorke, govorili i njeni drugari iz škole.