latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Hoće li se ukinuti vakcinacija protiv svinjske kuge u BiH?

Vakcinaciju protiv klasične kuge svinja u BiH treba ukinuti. Ovaj stav zastupaju svinjogojci, kao i resorno Ministarstvo u Srpskoj iz razloga što ova mjera u pitanje može dovesti izvoz i opstanak domaće proizvodnje. Odluku od koje zavisi budućnost domaćeg svinjogojstva, treba zajedno da donesu entitetske i BH institucije.

U Srpskoj nema klasične kuge svinja. Vakcinacija protiv ove zarazne bolesti koja se sprovodi 15 godina, dala je rezultate. Posljednji put bolest je registrovana 2006. godine, što je dovoljan razlog da Republika Srpska, odnosno BiH krene putem Evropske unije i zemalja okruženja.

- Značilo bi za svinjogojstvo, u Republici Srpskoj i BiH. Bilo bi nam otvoreno tržište, ostale bi nam otvorene Sjeverna Makedonija, Srbija i Crna Gora, a u naredne tri godine nakon prekida vakcinacije, da bi izvezli meso u neke zemlje Evropske unije, ali samim tim idemo u korak sa Evropom - izjavio je Slobodan Petrić iz UO Udruženja svinjogojaca Republike Srpske.

Vakcinaciju protiv ove zarazne bolesti koja sa životinje ne prelazi na ljude, Evropska unija je zabranila još 1990. godine. Srbija će je ukinuti 15. decembra, a Sjeverna Makedonija je to već uradila. Ako BiH zadrži vakcinaciju, domaći uzagajivači neće imati gdje da plasiraju tržišne viškove.

- Činjenica je da mi nemamo mnogo svinja za izvoz. Mi imamo nekih 30 odsto ukupne proizvodnje, ali postoji period tokom godine, kada imamo viškove. To je od polovine decembra do marta kada je neophodno izvesti tržišne viškove - naglasio je veterinar i uzgajivač svinja Stevica Marković.

Ukidanje vakcinacije - stav je resornog Ministarstva koje želi da obezbijedi uzgajivačima zdravu i funkcionalnu trgovinu.

- Ali , Republika Srpska sama ne može donijeti ovu odluku i moraćemo da se usaglasimo sa partnerima u Federaciji BiH, svim relevantnim, dakle sa entitetima prije svega i Kancelarijom za veterinarstvo jer bi to bila mjera koja bi se donijela za teritoriju cijele BiH - poručio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Knežević.

Za vakcinaciju protiv klasične kuge svinja Republika Srpska godišnje izdvoji milion maraka. Ova sredstva, smatraju svinjogojci, mogla bi se u sektoru veterinarstva usmjeriti na druge bolesti koje su se pojavile tokom posljednjih 20 godina.