latinica  ћирилица
24/12/2019 |  19:51 ⇒ 25/12/2019 | 08:31 | Autor: RTRS

Pritvor dvojici deportovanih isilovca, slijede saslušanja žena

Nakon što je odredio jednomjesečni pritovor za pet bivših pripadnika ISIL-a koji su krajem prošle sedmice deportovani iz Sirije, Sud BiH iste mjere izrekao je i za preostalu dvojicu iz istog kontingenta.

Armen DŽelko i Muharem Dunić u pritvoru će ostati takođe do 19. januara naredne godine ili drugačije odluke Suda. Јoš od aprila u pritvoru je pripadnik ISIL-a Ibro Ćufurović, kome će 27. decembra biti izrečena presuda. Tužilaštvo je zatražilo do 20 godina zatvora. Odbrana, od godine do dvije.

Tek mu je 30 godina, a već je "ratni veteran" i prekaljeni džihadista poraženog kalifata. Iz rodnih Hadžića preko sarajevskog aerodroma i Turske do Sirije, otišao je Armen DŽelko još u februaru 2013. Punih šest godina ratovao za "ideale" terorističke Islamske države. Više puta ranjavan, što je u sudnici i priznao! Ipak, bez jednog bubrega i dijela slezene "tekbirao" je sve do pada Baguza, u februaru ove godine, kada su ga zarobile kurdske i savezničke snage. Nakon deset mjeseci zarobljeništva, DŽelko je vraćen "matici". U Siriji su mu ostale dvije žene i troje djece.

Tužilac Dubravko Čampara naveo je da će biti urađeno timsko psihijatrijsko vještačenje da se utvrdi motiv zbog čega je DŽelko uopšte otišao u Siriju i da se utvrdi stepen radikalizacije koji je nastao kod njega.

Poput DŽelke, jedan od posljednjih ratnika zloglasnog ISIL-a u Baguzu bio je i Muharem Dunić. Istog dana su zarobljeni. Ali,  za razliku od DŽelke, "odmetnik" Dunić radikalnu indoktrinaciju dijelom je sticao i u Austriji, gdje je otišao iz rodnih Kuprešana, nadomak Јajca. Iz Austrije, zajedno sa suprugom Ajšom Galijašević u avgustu 2014. otišao je u Siriju. I mada je Austrija za Dunićem raspisala potjernicu, zajedno su ipak vraćeni "izvorištu". Muharem je smješten u pritvorsku jedinicu Suda BiH, a Ajša u kamp Delijaš, kod Sarajeva, gdje će je sa ostalim pridošlim isilovkama već narednih dana posjetiti bh. tužioci.

Tužilac Merisa Nurkić kaže da je Muharem Dunić u Siriji prošao obuku ISIL-a za rukovanje oružjem i vođenje borbi, te da je zadužio oružje i primao mjesečnu naknadu od terorističke organizacije.

I sve je to Dunić priznao kada je prisilno prizemljen na bh. tlo. Prvo istražiocima SIPA, a potom i postupajućem tužiocu. Uprkos svemu ovom, odbrana osumnjičenih je umjesto zatvorskog pritvora, tražila kućni pritvor. Pravdao je advokat Senad Dupovac džihad ratnike navodnom željom da i prije zarobljavanja, napuste sirijsko tlo. Htjeli su, ali nisu imali novca. Ni putnih isprava, tvrdio je Dupovac. I iz uzornih su familija, obrazlagao je dalje. DŽelki "amidža" - čak i "zlatni ljiljan". No, Sud je ipak odredio pritvor. Da li u KPZ Zenici, vijeće se nije izjasnilo. A tamo već deveti mjesec presudu čeka prvi deportovani bh. džihadista i još jedan sirijski "veteran", dvadesetčetvorogodišnji Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše. I njegova supruga sa dvoje djece stigla je iz Sirije u posljednjem američkom transferu. I, takođe smještena u Delijaš. Dolazak porodice bio je uslov da Ćufurović sa Tužilaštvom sklopi sporazum i prizna krivicu za ratovanje u terorističkoj Islamskoj državi. Danas je čak izrazio i pokajanje. No i bez priznanja, dokazalo je, tvrdi Tužilaštvo, Ćufurovićevo terorističko djelovanje. Između ostalih dokaza uz pomoć zaštićenog svjedoka, koji je prije dobrovoljnog povratka iz Sirije u jedinici Bejd Komandos, a kasnije Al Aksa, viđao uniformisanog i naoružanog Ibru. I uz pomoć video snimka!

Tužilac Ćazim Hasanspahić je naveo da se se na snimku nalazi Ibro Ćufurović sa automatskom puškom iznad dva tijela strijeljanih vojnika i komentar kako "bosanske gazije uništavaju kjafire".

Za "bosanskog gaziju" Ćufurovića, tužilac je zatražio zatvorsku kaznu što bliže maksimumu. A zakonski maksimum za djelo koje mu se na teret stavlja je 20 godina. Advokat Dupovac međutim, poziva na "statistiku" bh. pravosuđa. Presuđeno je 28 povratnika iz Sirije. I sve izrečene presude od godinu do tri i po godine zatvora.

Dupovac smatra, da bi bila greška da se kaznena politika BiH oštri na Ibri Ćufuroviću, te kaže da to treba da se radi na nekom radikalnim koji su izbacivani iz sudnice i koji nisu poštovali sud i kućni red, i koji su sasvim drugačiji od Ćufurovića.

Svi presuđeni povratnici iz sirijskog džihada, mizerne zatvorske kazne već su odležali. Ili ih otkupili. I od terorista već postali turisti! Hoće li i Ibro koračati njihovim stazama bosanskim? Kao što je koračao sirijskim!?