latinica  ћирилица
07/01/2020 |  19:52 ⇒ 08/01/2020 | 07:32 | Autor: RTRS

Porodica Gajić: Života na selu ima, ali i u zajednici

Pet generacija pod istim krovom, sa ukupno deset članova - to je porodica Gajić iz sela Međuvođe kod Kozarske Dubice. Od najstarije Danice koja ima 89 godina, do dvomjesečnog Mihajla, kažu svi dišu kao jedan. Njihova je poruka – života na selu ima, ali i u zajednici.

Od devet punoljetnih članova porodice Gajić, niko nije zaposlen. Žive od poljoprivrede i stočarstva. Ne žale se, već vrijedno rade.

- Ima dosta posla oko domaćinstva ali nađemo vremena i za sebe - ističe Srećko Gajić.

Isti interesi i ciljevi, glavna su poveznica ove porodice. Skromnost je njihova vrlina, a jedinstvo snaga. Tako da poslovi na imanju, skoro da nisu ni podijeljeni, svi vrijedno rade za isti cilj.

- Kada imate jedan cilj, odnosno isti cilj i kada vidite rezultat svoga rada i truda, nema te težine posla koja nam može smetati - ističe Dragana Gajić, snaha.

Mile Gajić, najstariji muški član porodice ističe da imaju dovoljno za život koliko im je zaista potrebno.

Odnos svekrve i snahe u ovoj porodici nije stran. Najstarija članica ima čak tri snahe, dok isto toliko svekrva ima i najmlađa snaha.

- Sve ih volim jednako i mnogo su mi drage, kao da sam ih rodila. Uče o svemu od mene, jer i ja sam takva bila svojoj svekrvi - priča Danica Gajić, najstariji član porodice.

Sloga kuću gradi, a za nju je u ovoj u Međuvođama, najzaslužniji Mile Gajić, kažu jendoglasno ostali članovi. Šta je potrebno za mir i jedinstvo u kući, ali i sreću, on dobro zna.

- Trpeljivost, ljubav i radost su nam najbitniji. Ne znam da li postoji porodica koja se ne veseli da se okupi, a kako se onda nećeš veseliti kada si stalno na okupu - naglašava Gajić.

A u potpunosti su na okupu, kada u goste dođu i kćerka i zet, kaže Mile. Tada se za velikim stolom traži mjesto više, što u složnoj porodici poput ove, nikada nije bio problem.