latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:42 ⇒ 09/01/2020 | 00:12 | Autor: RTRS

Uoči Dana Republike svečano širom Srpske

Uoči Dana Republike svečano je širom Srpske, od Trebinja do Novog Grada. Pamte se i pominju najhrabriji, oni koji su dali život za Srpsku. Najavljeni su i brojni projekti.

Ponosni na istorijsku ulogu Pala i grada Istočno Sarajevo u najtežim godinama nastanka Srpske, na Palama su oživjeli sjećanje na blizu 550 boraca Vojske Republike Srpske koji su odbranili narod i teritoriju, ali i štitili tek stvorene institucije Srpske.

- Moramo naglasiti da je u Palama stvorena Republika Srpska. Sve institucije u svim sferama života su nikle ovdje - istakao je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva naglašava da prostor Sarajevsko-romanijske regije zaslužuje da najviše zvanice na 9. januar dođu i jedan dio protokola obilježe upravo tamo.  Kako je naveo, ove godine, 10. januara u Istočnom Novom Sarajevu održaće se koncert policijskog orkestra i obraćanje predsjednice Srpske.

Sonja Karadžić Јovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Srpske rekla je da je ostvaren poseban dug prema onima koji su stvarali Srpsku, pogotovo prema onima koji iza sebe nisu ostavili potomke.

Herojska odbrana Doboja biće ovjekovječena izgradnjom memorijalnog parka 9. januar, sa centralnim spomenikom poginulim borcima. Doboj raste i gradi se.

- Počela je izgradnja bolnice, radićemo administrativni centar, dvorana se uveliko gradi, a isto tako planirana je rekonstrukcija kompletnog puta M-17 i niz drugih projekata - kazao je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

U Bijeljini, prijem za privrednike. Očekuju još povoljniji poslovni ambijent.

- Sve radimo na tome da razvijemo infrastrukturu i povećamo broj radnig mjesta u Semberiji - naveo je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Djelima i novim projektima dokazuju se i u Trebinju, stvarajući za buduće generacije.

- Važno je i misliti na one koji su se borili, a danas su u Trebinju ali i na one koji su se rađali i rađaju u poratnim godinama - naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

U bolje sutra uvjereni su u Zvorniku, gdje planiraju nove investicije i radna mjesta.

- Svakodnevni privredni rast prisutan je u našem gradu i to već posljednjih sedam do osam godina - napomenuo je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

U Srebrenici upozoravaju na diskriminaciju prema srpskim žrtvama ratnog stradanja.

- Ovo je poruka da je Srpska jedini garant srpskom narodu da ima slobodu jer svjedoci smo da konstatno ugrožavaju naša prava, omalovažavaju naše praznike i običaje - naveo je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Svečano u Novom Gradu, i u svjetlu podviga Prve novogradske brigade.

- 9.januar je zaista praznik za sve građane Novog Grada i uopšte Republike Srpske. Mi se pridružujemo ukupnom obilježavanju ovog velikog praznika - istakao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

I u opštini Јezero, baštine sjećanja na borce poginule u Odbrambeno – otadžbinskom ratu, uvjereni da još bolji dani predstoje i ovoj maloj lokalnoj zajednici, nekada dijelu opštine Јajce.

Povodom Dana Republike, niz svečanosti i u Šamcu.