latinica  ћирилица
09/01/2020 |  07:21 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Srpska trajna - srpskom narodu obezbjeđuje život

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Republika Srpska trajna i da srpskom narodu na ovom prostoru obezbjeđuje život.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

- Istorija je pokazala kroz sva ova vremena da tamo gdje Srbi nisu imali državu u suštini ih više i nema. To je lako vidljivo čak u našem okruženju negdje gdje smo u jednom momentu bili drugi narod u nekoj zemlji po veličini danas smo nacionalna manjina, a čak i nismo priznati kao nacionalna manjina - rekao je Višković za ATV.

On je naglasio da je Republika Srpska danas stabilna i jaka, te da sutra spremno i još snažnije dočekuje 28. rođendan.

Prema njegovim riječima, Srpska je danas puno jača nego što je bila prije nekoliko godina, ističući da slogan povodom obilježavanja Dana Republike Srpske "Za sva vremena" upravo govori o tome.

Višković je rekao da se danas u BiH ne može donijeti nijedna odluka bez Republike Srpske.

- U narednom periodu imamo namjeru da radimo još više projekata i investicija u Srpskoj. U investicionom ciklusu samo u 2020.godini imaćemo u opticaju milijardu KM - istakao je Višković, navodeći da je riječ o energetskim i projektima putne infrastrukture.

Višković je rekao da su ovi projekti na fonu kvalitenijeg života na ovim prostorima, većih plata, penzija i primanja, te poboljšanja demografske pozicije u Republici Srpskoj.

On je rekao da su u budžetu za ovu godinu uvedeni besplatni udžbenici za roditelje sa troje i više djece od drugog do devetog razreda, besplatni udžbenici za djecu iz socijalno ugroženih porodica, kao i za sve učenike pobjednike republičkih i opštinskih takmičenja, te besplatno školovanje za sve studente koji daju godinu za godinom.

- Ljudi odlaze sa ovih prostora i zemalja u regionu, odlazili su i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Mi moramo više raditi na mjerama rađanja, čime ćemo poboljšati našu demografsku poziciju - istakao je Višković.

On je rekao da očekuje da će od marta u Republici Srpskoj prosječna plata iznositi oko 1.000 KM.

Višković je napomenuo da je nakon opštih izbora u BiH jedino u Republici Srpskoj u rekordnom roku izabrana vlast, od Narodne skupštine do Vlade Republike Srpske.

- Na nivou Savjeta ministara i FBiH vlast nije bila izabrana. Savjet ministara je izabran prije 15 dana, a upitno je kada će biti izabrana Vlada FBiH - ukazao je Višković.

On je rekao da Srbima još nije omogućeno da popune Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, ističući da Srbi nisu u poziciji da iskoriste ustavno pravo da imaju klub koji bi u određenom periodu mogao da pokrene vitalni nacionalni interes.

Višković je rekao da je, koliko god prethodni period bio težak za Republiku Srpsku zato što nisu bila formirana druga dva nivoa vlasti u BiH, pokazao da Republika Srpska može da egzistira i da funkcioniše i bez tih drugih nivoa vlasti.

- Siguran sam da je u periodu od prije nekoliko mjeseci bila projekcija iz nekih centara moći da se na Republiku Srpsku nasrne kako bi se ona ekonomski gušila i pokušale da se smanje njene ingerencije. Srpska je iz toga izašla još jača i mislim da ih je to obeshrabrilo i na neki način natjeralo da pokušaju formirati Savjet ministara - istakao je Višković.

On je rekao da je Srpska pokazala da može da funkcioniše i da nije ugrožena nijedna njena institucija, a finansijska i ekonomska likvidnost bila je na takvom nivou da je sve svoje obaveze izvršavala na vrijeme bez kašnjenja, iako je sa nivoa BiH pokušano da se ospori vraćanje PDV-a.

- Projekti koji su u Srpskoj bili završeni bili su blokirani u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao što je projekat od 150 miliona evra koji smo prije godinu dana završili za fazu dva Koridora `Pet ce`, za obilaznicu kod Doboja - istakao je Višković.

On je rekao da je bespotrebno izgubljeno 12 mjeseci za Republiku Srpsku i u tom periodu mogao je biti izabran i uveden u posao izvođač tadova, dodajući da bi to još više popravilo bilanse, bruto domaći proizvod i javnu potrošnju Republike Srpske.

Višković je naglasio da Srpska brine o svim svojim građanima, radnicima, borcima, penzionerima i omladini.

On je rekao da Vlada Republike Srpske maksimalno posvećuje pažnju boračkim kategorijama koje su učestvovale u stvaranju Republike Srpske, ističući da se iz budžeta za boračke kategorije izdvaja 367 miliona KM, a što je više od 20 odsto realnih izvora u budžetu, te da nisu tačne neke priče u javnosti da su boračka pitanja uređenija u FBiH nego u Republici Srpskoj.

- Treba još raditi i povećavati davanja za borce koji su stvarali Republiku Srpsku. U budžetu Republike za 2020. godinu u skladu sa našim mogućnostima povećali smo civilne i vojne invalidnine, mjesečni i godišnji borački dodatak - istakao je Višković.

On je rekao da Vlada aktivno radi sa boračkim udruženjima da se u narednom periodu stambeno zbrinu demobilisani borci i zaposle nezaposleni, kojih ima oko 9.500.

- Ponovo smo pokrenuli Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, tako da se mogu prijaviti one porodice koje se u ranijem periodu nisu prijavile iz nekih razloga - dodao je Višković.

Višković je rekao da će kroz program socijalnog stanovanja u narednih dvije godine u Srpskoj biti ugašeni svi vidovi kolektivnog stanovanja jer će svim ljudima biti omogućeni normalni uslovi za život.