latinica  ћирилица
10/01/2020 |  15:24 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Dodik: Obilježavanje 9. januara - pravo srpskog naroda

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Brčkom da je obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske izbor i pravo srpskog naroda na svoj datum i dan.
Višković i Dodik u Brčkom -
Višković i Dodik u Brčkom

- Institucije su odlučile da je 9. januar Dan Republike i tako će i biti. Ekipa ljudi koja se nalazi u zajedničkim institucijama neće oklijevati da upotrijebi maksimalan kapacitet da odbrani minimalni interes Republike Srpske - poručio je Dodik u Brčkom, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana Republike.

Dodik je rekao da ne može biti prihvaćeno ono što radi Ustavni sud BiH, jer on nije legitiman, niti je izraz suvereniteta BiH, jer u njemu sjede tri stranca.

- Sve odluke uperene protiv odluka srpskog naroda bile su motivisane većinama koje čine tri stranca i dva Bošnjaka koja su, bez oklijevanja, uvijek, glasala na štetu Republike Srpske - napomenuo je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska hrišćanska i zemlja srpskog naroda u kojoj mogu da žive i drugi narodi, jer je njihova i sloboda srpskog naroda.

- Republika pokazuje demokratsko lice, sposobnost da očuva institucije, da vodi računa o svom narodu i da je sve tješnje povezana sa Srbijom u svim elementima ukupnog života - od privrednog, infrastrukturnog, obrazovnog, zdravstvenog i svakog drugog. Republika je sposobna da očuva privredni potencijal - naveo je Dodik.

Istakao je da više nije važno šta misli američki ambasador, niti OHR, jer se srpski narod ne miješa u praznike bilo koje zemlje, te to ne bi trebalo da radi ni američki ambasador.

Dodik je dodao da će na proslavu 9. januara u Brčkom doći i sljedeće godine kao što je činio i proteklih deset.

Premijer Srpske Radovan Višković istakao je da se sa skupa u Brčkom šalju poruke mira, ljubavi i želje da se gradi i razvija Republika Srpska, ali ne na štetu bilo koga u BiH.

- Onaj ko to bude razumio imaće priliku da zajedno sa srpskim narodom gradi BiH. Oni koji osporavaju Republiku Srpsku samim tim ruše i BiH - poručio je Višković.

On je naveo da je Brčko distrikt vlasništvo dva entiteta u BiH i u njemu žive građani Republike Srpske koji zaslužuju i imaju prava da slave 9. januar kao Dan Republike.

- Deveti januar nije usmjeren ni protiv koga. Našim dolaskom u Brčko ne želimo nikome da pravimo problem, nego da slavimo naš rođendan na svojoj teritiriji i sa svojim građanima. Na to imamo pravo. Ostalima ne uskraćujemo da slave svoje praznike - dodao je Višković.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je nastavljena tradicija obilježavanja Dana Republike u Brčkom, jer je to manifestacija ljubavi kojom se iskazuje privrženost Srpskoj, kao garantu opstanka Srba na prostoru BiH.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da je tamo gdje nije bilo institucija Republike Srpske broj Srba sveden na statističku grešku.

- Nama je u interesu da potvrđujemo svoj identitet ne da bismo drugima prkosili, već da bismo legitimno, na ravnopravnim osnovama, živjeli sa drugima, uvažavajući njihove interese - rekao je Milić.

Istakao je da prema kalendaru Brčko distrikta praznici nisu ni 25. novembar, niti 1. mart, a bilo je čestitanja i organizovanja takvih skupova.

- Niko od Srba nije rekao ružnu riječ o tome, a danas se pokušava napraviti problem oko proslave 9. januara - dodao je Milić.

Nakon svečanog prijema, ministarka uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić posjetila je Kancelariju Vlade Srpske u Brčkom gdje je u toku aukcija slika za izgradnju Dnevnog centra na Kosovu i Metohiji.

Dan Republike Srpske u Brčkom je danas obilježen polaganjem vijenaca na spomen-obilježje palim srpskim braniocima Brčkog i svečanim prijemom.

Vijenac su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković.

Cvijeće su položili i ministri Lejla Rešić, rudarstva i energetike Petar Đokić, trgovine i turizma Suzana Gašić, porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, narodni poslanik Nedeljko Ćorić.

Na Spomen-obilježje cvijeće su položili i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, političkih partija, te javnog i političkog života.

Nakon polaganja vijenaca, obilježavanje Dana Republike u Brčkom nastavljeno je svečanim prijemom zvanica u hotelu "Јelena".