latinica  ћирилица
12/01/2020 |  14:12 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

Brčko: Služen moleban za spas svetinja u Crnoj Gori

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Brčkom danas je služen moleban za spas svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Brčko - moleban - Foto: SRNA
Brčko - molebanFoto: SRNA

Starješina hrama protojerej-stavrofor Nebojša Draškić rekao je da su se pomolili za braću i sestre u Crnoj Gori koji danas stoje kao na prvoj liniji fronta odbrane pravoslavne vjere i svetinja u Crnoj Gori.

Moleban je služen nakon svete liturgije i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

- Svaki čovjek koji ima razuma ustaje protiv jednog ljudskog bezumlja koje se sastoji u tom novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori - rekao je Draškić.

On je napomenuo da su i muslimani i Hrvati, takođe, digli glas da bi sa pravoslavnim narodom u Crnoj Gori sačuvali svetinje koje su značajne za cijeli pravoslavni narod.

- Iz Srbije, BiH, Hrvatske, Rusije, Grčke dolazili su mnogi koji su tražili pomoć od svetinja u Crnoj Gori. Posebno je poznat manastir Svetog Vasilija Ostroškog, gdje su se pred moštima Svetog Vasilija molili i pravoslavni i nepravoslavni. Pomoć i utjeha pružena je svima koji su dolazili čistog srca i duše - podsjetio je Draškić.

Slobodan Simić rekao je da je na moleban došao iz Lončara da bi zajedno sa ostalim vjernicima pokazao da su protiv diktatorske vlasti u Crnoj Gori.

- To što oni rade je vrsta ludila - udariti na Crkvu, udariti na Boga. Ali, mi ćemo iz Brčkog poručiti: "Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade", rekao je Simić.