latinica  ћирилица
12/01/2020 |  19:27 ⇒ 13/01/2020 | 10:00 | Autor: RTRS

Dan Republike Srpske proslavljen u Antverpenu (FOTO)

Dan Republike Srpske svečano je obilježen i u Belgiji, u Antverpenu. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović poručila je Srbima u Belgiji da je Srpska opstala, i da se izborila sa brojnim izazovima i problemima, jer su njene institucije bile jake i funkcionalne.

Srbi iz dijaspore, u svojim srcima nose Republiku Srpsku, poručeno je na obilježavanju Dana Republike Srpske u Antverpenu.

- Nama je velika čast da možemo ovdje u Antverpenu da obilježimo Dan Srpske, iako nismo velika zajednica, kao što je naša dijaspora u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj. Drago nam je i veliko je značenje da možemo da proslavimo taj dan - rekao je Đorđe Kužet.

Milan Živanović, sveštenik u Antverpenu, kaže da Srpsku doživljava kao svoju.

- Republika Srpska je za mene sve, veoma važna. Ima puno ljudi ovdje iz Srpske, svi je doživljavamo kao svoju i puno je volimo - naveo je Živanović.

Na obilježavanju Dana Srpske, presjednica Željka Cvijanović, tamošnje Srbe je podsjetila sa kakvim se problemima i izazovima susreće Republika Srpska.

Antverpen - proslava Dana Republike

- Razna osporavanja i pritiske koje smo trpili, nastojanja da se uništimo finansijski, da se razvlastimo politički, nadležnosti koje nam je Ustav dao, da se utopimo u nešto što ne postoji. Mnogo toga je bilo, ali smo pobjeđivali, jer smo imali institucije koje vode računa o tome. Imamo i građane u Republici Srpskoj, ali i van nje koji Srpsku čuvaju u srcu - poručila je predsjednica Republike Srpske.

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu realizuju brojne aktivnosti za potrebe Republike Srpske, po pitanju predstavljanja i promocije njenih interesa u inostranstvu. Izuzetno je važno da se i Dan Republike u inostranstvu na dostojan način proslavi.

- Pravo da volimo našu Republiku niko nije mogao niti će moći da ospori ni juče, ni danas, niti u budućnosti. Ubjeđen sam da će Srpska zajedno sa vama raditi i graditi se da bude jaka, snažna i sve bolja - naglasio je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Mario Đuragić, šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu istakao je važnost ovog skupa.

- Dan koji nam mnogi osporavaju, ali oni osporavaju i Republiku Srpsku, samo neće javno to da kažu. Obilježili smo Dan Srpske i nastavićemo da obilježavamo, jer je Srpska nama u srcu - rekao je Đuragić.

Obilježavanje Dana Republike Srpske u belgijskom Antverpenu, organizovalo je Predstavništvo Srpske u Briselu.