latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:48 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Banjaluka: Kvalitet vazduha zadovoljavajući

I pored nepovoljnih vremenskih prilika i tekuće sezone grijanja, kvalitet vazduha u Banjaluci je i dalje u "prvoj kategoriji" i svi posmatrani parametri su u granicama, uz povremena odstupanja. Ovih dana se na Banjaluku spustila gusta magla, što je zbog zagađenja u regionu kod stanovništva izazvalo zabrinutost. Gradonačelnik uvjerava da nema razloga za zabrinutost.

Kvalitet vazduha u gradovima Srpske je zadovoljavajući, pokazuju dostupni podaci. Nivo zagađenosti bio je povećan samo u Prijedoru, a od početka ove godine u najvećem gradu Srpske, Banjaluci, kvalitet vazduha bio je u prvoj kategoriji, odnosno nisu prekoračene granične vrijednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju, što je potvrdio i gradonačelnik Igor Radojičić.

- Kako je počela sezona grijanja ni jedom nije prekoračen sumpor dioksid, natrijum dioksid jednom je bilo jednosatno prekoračenje, i bilo je nekoliko prekoračenja čađi - ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Ipak, građani najvećeg grada Srpske ne slažu se sa rezultatima zvaničnih mjerenja. Vidljivo je, kažu zagađenje vazduha, i to im pravi probleme.

Ovih dana punije su čekaonice u Domovima zdravlja. Sa respiratornim problemama javljaju se i pacijenti u Službu hitne medicinske pomoći u Banjaluci.

- Ima i određeni broj hroničnih plućnih bolesnika hroničnog bronhitisa asmatičara kojima ne pogoduje ovakvo vrijeme vezano za nečist vazduh. Ali ti pacijenti trebalo bi da znaju da u tom periodu ne izlaze iz kuće - napominje Nada Banjac, načelnica službe Hitne medicinske pomoći Dom zdravlja Banjaluka.

Ovakvo vrijeme zadržaće se do subote. Ipak, kako najavljuju u Hidrometerološkom zavodu građani će lakše disati u popodnevnim časovima, dok će magla biti prisutna u jutarnjim časovima.

- Tokom dana imaćemo pretežno sunčano vrijeme. Neće biti bitnije oblačnosti. Ovakvo vrijeme će se zadržati do subote onda stiže hladnija vazdušna masa i oblačnije vrijeme tako da maglu ćemo imati do subote - rekao je Božidar Perovanović, iz Hidrometeorološkog zavoda Banjaluka.

Ovakvi vremenski uslovi ne idu na ruku ni vozačima. Zbog magle i niske oblačnosti smanjena je vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove.