latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:45 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Da li BiH postaje zemlja patoloških kockara?

U Bosni i Hercegovini ima skoro 4.000 uplatnih mjesta za klađenje. Po tome BiH je u samom svjetskom vrhu. Statistika zabrinjava ako se ovom neslavnom rekordu doda podatak da je kod nas oko 50.000 patoloških kockara. Broj onih koji se klade na sportske događaje zanemariv je u odnosu na klađenje na virtuelne igre.

Sa skoro 4.000 kladionica, BiH drži neslavan svjetski rekord. Јoš poraznija je slika maloljetnika pored aparata za klađenje. Ovo nije fotografisano u nekoj drugoj zemlji u ugostiteljskim objektima već kod nas.

Vjerovatno ste barem jednom otvorili vrata kladionice. Odigrali tiket, izgubili ili dobili novac. I to ne bi bio problem, ako je riječ o manjem ulogu, ali, kada odlasci u kladionicu postanu česti, a ulozi sve veći treba staviti prst na čelo.

Uplate za klađenje u prošloj godini mjere se milijardama maraka. Određene analize pokazuju da je znatno više onih koji se klade na virtuelne igre nego na sportske događaje.

Kako uočiti patološkog kockara? U svrhu ovoga, Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću Republike Srpske u saradnji sa kliničkim centrom odlučila je da obuči svoje radnike.

Na vratima svake kladionice stoji obavještenje o zabrani klađenja maloljetnicima. Veliki problem su pojedini ugostiteljski objekti gdje često nelegalno postoje automati za klađenje dostupni mlađim od 18 godina. Aparat za klađenje postavljen je čak i u dječijoj igraonici. Ako je za utjehu ,ovo nije fotografisano kod nas već u Crnoj Gori. Neka nam loši primjeri budu škola.