latinica  ћирилица
19/01/2020 |  12:04 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Formiranje klastera-šansa za unapređenje proizvodnje poljoprivrednicima

Poljoprivredne zadruge, fabrike za preradu voća i povrća i poljoprivredni proizvođači sa područja Semberije, Majevice i Birča, formirali su klaster u cilju unapređenja proizvodnje.

U Republici Srpskoj formirano je sedam regionalnih klastera, a ovaj okuplja poljoprivredne proizvođače, prerađivače i otkupljivače iz deset opština sjeveroistočnog dijela Republike Srpske.

Da bi unaprijedili proizvodnju, opstali na tržištu i ostvarili dobit proizvođači, otkupljivači i prerađivači sjeveroistočnog dijela Srpske, u novoj sezoni dogovaraće proizvodnju voća i povrća i zajednički nastupati na tržištu.

Bolja uvezanost članova klastera doprinijeće svima u lancu sigurniju i konkurentniju proizvodnju.

- Dobijamo jednu količinu proizvoda po vrstama proizvodnje koje možemo da ponudimo jer veća je proizvodnja svih učesnika u klasteru nego pojedinačno. A čim je veća proizvodnja svih, onda smo ozbiljniji na tržištu i kada nudimo robu i interesantniji smo svakom prerađivaču - kaže Tomo Simić, direktor Poljoprivredne zadruge "Agropodrinje" i predsjednik UO klastera Semberija, Majevica, Birač.

Klaster će obezbijeđivati repromaterijal, voditi računa o tržištu, agrotehnici, kvalitetu roda, inicirati proizvodnju deficitarne robe i pružati stručnu pomoć.

- Mi smo imali nekada proizvodnju paprike roge koja je mogla u određenim situacijama da podmiri potrebe tržišta na ovom području, a sada ju uvozimo i proizvodnja je pala na pet odsto potreba tržišta BiH. Potrebno je raditi na rješavanju tog problema - rekao je Mićo Živić, direktor Poljoprivredne zadruge "Povrtlar" iz Crnjelova.

Klaster treba da obezbijedi plastenike povrtarima za proizvodnju deficitarnog povrća koje se ne može proizvoditi na otvorenom polju. To je, kaže Živić, samo jedan od vidova pomoći članovima klastera.

- Početak rada i organizaciju klastera podržaće međunarodni fond za razvoj IFAD, resorno ministarstvo i lokalne zajednice - ističe Sonja Milanović, menadžer klastera.

Kooperanti Fabrike Sava koja je članica klastera, još prošle godine koristili su benefite udruživanja.

Pomoć je imala i zadruga Povrtar u vidu subvencije resornog ministarstva u iznosu od pet odsto vrijednosti ukupno otkupljenih poljoprivrednih proizvoda, što im je omogućilo da povećaju otkupnu cijenu robe i isplate proizvođače.