latinica  ћирилица
20/01/2020 |  13:47 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Ešdaun BiH nazivao "muslimanskom domovinom" (FOTO)

Nekadašnji lider Liberalnih demokrata, kasnije visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u pismima upućenim tadašnjem premijeru Velike Britanije DŽonu Mejdžeru više puta je BiH nazvao "muslimanska domovina".

U tim pismima Ešdaun nije spomenuo nijedan logor i zatvor u kojem su držani i ubijani Srbi, te je vršio pritisak da Britanija reaguje zbog zatvora, etničkog čišćenja i izbjegličkih kampova u Republici Srpskoj, navodi se u dokumentima Nacionalnog britanskog arhiva, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su objavljeni prošle godine kao dio paketa koji pripadaju korespondenciji tadašnjeg premijera Mejdžera pod nazivom "Korespondencija sa liderom liberalnih demokrata".

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

Prema ovim dokumentima, koje je objavio ATV, tokom posjete Republici Srpskoj, u avgustu 1992. godine Ešdaun je napravio kompletan izvještaj o sarajevskom ratištu, o onome što je vidio na koridoru, o tenkovima, avionima i raketama koje posjeduje Vojska Republike Srpske, kao i o zatvorima i izbjegličkim kampovima na Manjači i Prijedoru.

Pismo Karadžiću (Foto: The National Archives)

Nakon te posjete poslao je pismo Radovanu Karadžiću, tadašnjem predsjedniku Republike Srpske, u kojem je naveo da je obišao zatvore na Manjače, u Omarskoj i Trnopolju, te da se, na osnovu onoga što je vidio, oni ne mogu nazivati koncentracionim logorima.

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

- Zadovoljan sam što vidim da komandir u kampu poštuje načela Ženevske konvencije, koliko god mu finansije dozvoljavaju. Hrana je slaba, a lijekovi nisu adekvatni. Cijenim da je razlog za to što je zemlja u cjelini pogođena sankcijama - naveo je Ešdaun u pismu.

On se osvrnuo i na priču o koncentracionim kampovima u Srpskoj, gdje je naglasio "da je prema onome što je on vidio, bilo neodgovorno i netačno nazvati te kampove koncentracionim".

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

Dva mjeseca nakon toga, u pismu tadašnjem premijeru Velike Britanije on je naveo da su Srbi svojim avionima napali civilne ciljeve i to kasetnim bombama britanske proizvodnje, kao i da su spremni da se usprotive Rezoliciji UN-a, čak i pod prijetnjama američkom avijacijom.

U tim pismima nije spomenuo nijedan logor i zatvor u kojem su držani i ubijani Srbi, te je vršio pritisak da Britanija reaguje zbog zatvora, etničkog čišćenja i izbjegličkih kampova u Republici Srpskoj.

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

Ešdaun u pismu upućenom premijeru 3. aprila 1993. godine piše da je samo pitanje vremena kada će Srbi "pregaziti" Srebrenicu i njenih 60.000 stanovnika muslimanske vjeroispovjesti, čime će izgubiti podršku za provođenje Vens-Ovenovog plana.

Pismo Ešdaunu (Foto: The National Archives)

Taj plan je predviđao decentralizovanu BiH podijeljenu u deset pokrajina, koje bi imale nadležnosti nad unutrašnjim poslovima i obrazovanjem, a bile bi formirane po etničkom principu, dok bi glavni grad Sarajevo bio demilitarizovani distrikt sa sjedištem centralne vlade.

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

Samo jedanaest dana kasnije, Ešdaun piše kako žali što Britanija nije spremna da preduzme akciju da zaštiti pad Srebrenice i njenih 40.000 muslimana u srpske ruke. U tom pismu podržao je ojačavanje i strože provođenje sankcija.

Pismo Ešdauna (Foto: The National Archives)

ATV podsjeća da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u opštini Srebrenica živjelo 36.666 stanovnika, od čega 27.572 /75,19 odsto/ muslimana.