latinica  ћирилица
23/01/2020 |  16:37 ⇒ 18:08 | Autor: SRNA

Svetosavska nagrada prosvjetnim radnicima iz Bileće

Prosvjetni radnici iz Bileće Drago Vučić i Sanja Grubačić dobitnici su Svetosavske nagrade koju ove godine prvi put dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za učitelje i nastavnike iz osnovnih škola u Srpskoj.
Sanja Grubačić - Foto: SRNA
Sanja GrubačićFoto: SRNA

Vučić i Grubačićeva su jedini prosvjetni radnici iz hercegovačke regije koji su dobili ovo značajno priznanje, a nominovani su na osnovu dosadašnjih rezultata.

Vučić, koji je profesor likovne kulture u obje bilećke osnovne škole, rekao je da je ova nagrada velika čast i odgovornost da nastavi pravim putem - putem Svetog Save.

- Obaveza je raditi sa mladima i usmjeravati ih na pravi put. Sveti Sava je bio svetitelj i prosvjetitelj i dužnost svih nas je da naše mlade generacije vodimo tim putem. Posebna je čast što su dva nastavnika iz Bileće dobila ovo priznanje, jer i naš hram i opština Svetog Savu obilježavaju kao krsnu slavu - rekao je Vučić novinarima.

On je sa učenicima učestvovao i bio nagrađivan u brojnim likovnim konkursima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Pedagoškog zavoda, kao i Crvenog krsta.

Vučić je zahvalio za podršku rukovodstvu i kolektivu Osnovnih škola "Petar drugi Petrović Njegoš" i "Sveti Sava" u kojima je zaposlen, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je raspisalo konkurs i pažnju posvetilo vaspitno-obrazovnom radu.

Grubačićeva, koja je profesorka razredne nastave, izrazila je zadovoljstvo za dodijeljeno priznanje, ističući da se na ovaj način vraća ugled prosvjetnim radnicima i motivišu se za dalji rad.

- Ovo priznanje je potvrda svakom prosvetnom radniku da se uloženi rad i trud prepoznaje, vrednuje i nagrađuje - rekla je Grubačićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je, na osnovu pristiglih prijava na javni poziv za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade, izabrala 24 nastavnika razredne i predmetne nastave kojima se dodjeljuje Svetosavska nagrada za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj u školskoj 2018/2019. godini.

Svetosavsku nagradu, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, nagrađenim nastavnicima dodijeliće ministar prosvjete i kulture na svečanosti koja će biti održana u utorak, 28. januara, u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.