latinica  ћирилица
28/01/2020 |  17:48 ⇒ 17:48 | Autor: SRNA

Moro: Ne znam šta smo gađali, ciljevi bili brojčano označeni

Na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, bivši komandant Četvrte korpusne artiljerijske grupe Esad Moro izjavio je danas da su ciljevi bili brojčano označeni tako da ne zna šta su gađali i ko ih je određivao.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

On je naveo da je naređenje za dejstvovanje po ciljevima srpske vojske dobijao iz komande Isturenog komandnog mjesta u Odžacima u rejonu Bjelimića.

Moro je objasnio da je jedinica korpusne artiljerijske grupe bila smještena u selu Vojno na području Bjelimića i da je linija razdvajanja sa Vojskom Republike Srpske bila prema opštini Kalinovik.

Naveo je da je njegova jedinica imala dva višecjevna bacača raketa, dva ZIS-a, haubice od 122 i 105 milimetara i topove koji su međusobno bili udaljeni 100 metara.

Prema njegovim riječima, ova jedinica je formirana u vrijeme akcije "Treskavica 95" i imala je privremeni karakter.

- Naređenje za gađanje određenog cilja sa jednim ili dva projektila, koje sam dobijao žičanom vezom, prenosio sam komandiru odjeljenja, nakon čega bi artiljerijska posada dejstvovala. Nakon toga su me izvještavali o izvršenom zadatku - rekao je Moro.

On je potvrdio da su izvještaje o aktivnostima svih jedinica svakodnevno podnosili komandi korpusa, te da su starješine vršile obilazak Bjelimića kako bi provjerili stanje u jedinicama.

Moro je rekao je da je Dreković dva puta održao sastanak u Bjelimićima sa komandantima jedinica i njihovim zamjenicima, kada ga je i on informisao o stanju u svojoj artiljerijskoj jedinici i količini granata kojom su raspolagali.

Tokom indirektnog ispitivanja Drekovićevih branilaca, Moro je naveo da optuženi nikada nije naredio gađanje civilnih ciljeva u užem i širem dijelu Kalinovika.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. februar.