latinica  ћирилица
31/01/2020 |  09:08 | Autor: SRNA

Istraga: Kompanija bez sertifikata za letove helikoptera po lošem vremenu

Čarter kompanija koja je vlasnik helikoptera u čijem su padu poginuli košarkaška zvijezda Kobi Brajant, njegova kćerka i još sedam osoba nije imala sertifikat za letove tokom kojih piloti koriste samo instrumente, prenijeli su američki mediji.
Helikopter kakav je koristio Kobi Brajant (Foto: Geraldine Petrovic / Polaris) -
Helikopter kakav je koristio Kobi Brajant (Foto: Geraldine Petrovic / Polaris)

"Ajlend ekspres helikopters", vlasnik helikoptera tipa "sikorski S-76B" koji se srušio, imala je samo sertifikat za rad prema pravilima za vizuelne letove, što znači da piloti moraju jasno da vide okolinu po dnevnom svjetlu, izjavio je "Njujork tajmsu" Kurt Dic, pilot i bivši menadžer za bezbjednost u ovoj firmi.

U izvještaju se navodi da je helikopter bio opremljen instrumentima za let.

- Postoji samo jedan način da budete u oblacima, a to je da koristite I.F.R. plan leta ili ako se tu nađete slučajno - rekao je Dic komentarišući pravila o letu upotrebom instrumenata.

Pilot helikoptera Ara Zobajan imao je licencu za letove korištenjem instrumenata, ali je najvjerovatnije imao malo iskustva u tim okolnostima imajući u vidu operativna ograničenja kompanije, rekao je Dic magazinu "Forbs".

Helikopter dvomotorac udario je u planinsku padinu u Kalabasasu u Kaliforniji u vrijeme dok je vidljivost bila loša zbog oblaka i magle.

Kontrolori leta dali su Zobajanu odobrenje za let u specijalnim vizuelnim okolnostima u okolini aerodroma Burbank.

Pilot je javio da je vidljivost dovoljna za vizuelni let, piše "Tajms" i dodaje da su se vremenski uslovi, po svemu sudeći, pogoršali poslije polaska.

Kompanija "Ajlend ekspres helikopters" saopštila je da je suspendovala sve svoje usluge. /