latinica  ћирилица
04/02/2020 |  11:00 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Tegeltija: ANP više ne postoji kao dokument u Savjetu ministara

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da Godišnji nacionalni plan više ne postoji kao dokument u Savjetu ministara, te da o njemu nije moguće razgovarati i odlučivati.

On je na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH rekao da je ANP bio na spisku 450 aktivnih dokumenata, koje je novi saziv Savjeta ministara zatekao, ali da je sa još nekim povučen iz procedure.

- Savjet ministara odlučio je da se o tim dokumentima obavijeste resorna ministarstva i predlagači kako bi se izjasnili šta žele da rade sa njima. Kada je u pitanju jedan dio dokumenata, a među njima i ANP, predlagač se nije izjasnio. Savjet ministara donio je zaključak da svi predmeti o kojima se nisu izjasnili predlagači, a stariji su od 1. januara 2019. godine, neće biti razmatrani u toj formi na sjednici ovog tijela - objasnio je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDS-a Dragana Mektića kada će ANP biti na dnevnom redu Savjeta ministara, Tegeltija je naglasio da nikada nije određivao šta Savjet ministara treba da stavi na dnevni red sjednice.

Tegeltija je odgovorio i poslaniku SDA Šemsudinu Mehmedoviću da u BiH nema blokade sredstava prukupljenih od akciza i da će efekti tog procesa uskoro biti veoma vidljivi.

On je podsjetio da su na zajedničkom sastanku predstavnika Savjeta ministara i entitetskih vlada dogovoreni prioriteti raspodjele sredstava od "Elektroprenosa" BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te da je odobreno 120 miliona KM za investicije, odnosno izgradnju i rekonstrukciju trafostanica i dalekovoda u BiH.

Tegeltija je poslaniku SNSD-a Snježani Bursać Novaković odgovorio da se sa Hrvatskom pregovara o kategorizaciji graničnog prelaza u Novom Gradu, te da se taj proces sporo odvija.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović zatražio je od ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića da mu u pisanom obliku odgovori koliko će koštati reforma odbrane koja se pominje u Akcionom planu za članstvo /MAP/, kao i koje su obaveze Predsjedništva BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine u BiH.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović objasnio je poslaniku Јasminu Emriću /A-SDA/ da su odnosi između BiH i Njemačke u vezi sa priznavanjem vozačkih dozvola regulisani zajedničkom deklaracijom, koju treba dodatno ažurirati zbog određenih novonastalih problema.