latinica  ћирилица
04/02/2020 |  15:26 ⇒ 15:45 | Autor: RTRS

Optužnica protiv Savčića pokušaj rušenja časti i ugleda srpske vojske

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite najoštrije je osudilo odluku Suda BiH kojom se generalu Milomiru Savčiću zabranjuje obavljanje funkcije predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske i kontaktiranje sa medijima.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Ovu odluku smatramo još jednim u nizu sramotnih postupaka i nesumnjivi dokaz da pravosudni organi BiH nemaju isti odnos prema događajima i učesnicima događaja iz građanskog rata devedesetih godina na ovim prostorima - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva ističu da se podizanjem optužnice protiv najčasnijih komandanata Vojske Republike Srpske nastavlja pokušaj rušenja časti i ugleda srpske vojske i vojnika, satanizovanja srpskog naroda i najgrubljeg falsifikovanja istorije.

- Činjenica je da se pred Sudom BiH za zločine muslimanskih snaga ne traži odgovornost, ni lična ni komandna i da je komandna odgovornost rezervisanasamo za Srbe. Istina je da je samo nekolicina oficira tzv. Armije BiH optužena po komandnoj odgovornosti, a svjesni smo kakve su sve monstruozne zločine počnili u Sarajevu, u Podrinju, u zapadnoj Krajini i ostalim dijelovima BiH koji su bili pod njihovom kontrolom - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da ova i slične odluke Suda BiH, poput one protiv generala Novaka Đukića, kome je presuđeno uprkos tome što su međunarodni eksperti utvrdili da se slučaj nije desio onako kako to tvrdi Tužilaštvo BiH, neće obeshrabriti institucije Srpske da nastave insistirati na pravdi i istini.

- Stoga snažno podržavamo odluku i namjeru generala Milomira Savčića da pred pravosudnim organima BiH odbrani istinu i dokaže svoju nevinost i časnu ulogu elitne jedinice pod njegovom komandom i Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite izražavaju nadu da će pravosudni organi BiH postati svjesni svoje uloge u kreiranju budućnosti BiH, jer će njihove odluke i presude imati odlučujuću uticaj na pomirenje, mir i perspektivu BiH.