X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/02/2020 |  08:58 | Izvor: N1

Živinice jutros najzagađenije

Prema podacima sa mjernih stanica kvalitet vazduha u većini gradova centralne, sjeverne i sjeveroistočne BiH i dalje je nezdrav.
Zagađenost vazduha - Foto: RTRS
Zagađenost vazduhaFoto: RTRS

Najlošija je situacija u Živinicama gdje je jutros Indeks kvaliteta vazduha iznosio čak 244 i vazduh je na tom području vrlo nezdrav. Vrijednost PM 2,5 čestica iznosila je 232. Radi se o česticama koje dolaze iz više izvora kao što su mašinska postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila itd.

U takvoj situaciji sa kvalitetom vazduha iz Eko Akcije upozoravaju da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Јutros je zrak nezdrav i u Ilijašu gdje je izmjereni Indeks kvaliteta vazduha iznosio 188, kao i u Tuzli gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 181, a vrijednost PM2,5 čestica 119.

Vazduh je jutros nezdrav i u Lukavcu i Zenici gdje su izmjereni Indeksi kvaliteta vazduha iznosili 165 i 163.

Na području tih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Sarajevu i Goraždu Indeks kvaliteta vazduha jutros je iznosio je 147 i 104 i na tim područjima je vazduha nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.