latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:36 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Brzo objavili, još brže povukli - lažna vijest o smrti generala Mladića

Nekoliko velikih medijskih kuća iz Federacije BiH i regiona objavilo je danas lažnu vijest da je preminuo general Ratko Mladić. Bez neophodne provjere, pozvali su se na sadržaj sa Tviter profila ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković. Da je riječ o neistini potvrdio je Darko, sin generala Ratka Mladića, ali i sama Bisera Turković, koja kako je navela uopšte nema nalog na ovoj društvenoj mreži.

Na Tviter nalogu na kojem su ime i fotografija ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković objavljeno je da je iz Haga potvrđena smrt generala Ratka Mladića.

Vijest su odmah, bez provjere, preuzeli pojedini mediji, među prvima Dnevni avaz i portal Kliks. Prvi se na Tviteru oglasio nekadašnji ministar spoljnih poslova samozvane države Kosovo Petrit Selimi slaveći smrt i opisujući generala Mladića kao monstruma. Bujicu uvreda na Mladićev i račun Vojske Republike Srpske zaustavila je informacija da je u pitanju lažna vijest.

- Njegovo zdravlje se komplikuje, nažalost, ali hvala Bogu živ je. Nadam se da je daleko od ove situacije kakvu neki priželjkuju. Јa sam se s njim čuo jedno 45 minuta prije vijesti, tako da sam pretpostavio da je lažna - rekao je Darko, sin Ratka Mladića.

Lažnu vijest o svojoj smrti, šaljivo je prokomentarisao i sam general Mladić.

Živ sam, majke mi - poručio je general Mladić.

Nešto prije toga ministarka Turković saopštila je da nema ništa sa profilom kreiranim dan prije objavljivanja informacije koja je na noge digla medijske redakcije regiona i kompletnu javnost.

- Ministarstvo spoljnih poslova obavještava javnost da je riječ o lažnom Tviter profilu. Profil nije kreirala ministarka Turkovića pa se ni vijesti plasirane putem tog profila ne mogu njoj pripisati - navedeno je iz Ministarstva spoljnoh poslova BiH.

Nije dugo trajala neizvjesnost o čovjeku koji je napravio ovaj lažni profil. Sam je napisao ime i prezime. Riječ je o novinaru iz Italije Tomasu de Benedetiju. Poznat je po tome što već osam godina na Tviteru objavljuje lažne vijesti, navodno, da bi ukazao na obim njihovih negativnih posljedica.

Žrtve De Benedetijevih eksperimenata bile su i najveće svjetske medijske kuće poput Njjujork tajmsa, Gardijana i Јuesej tudeja.