latinica  ћирилица
16/02/2020 |  12:30 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Posebna sjednica je prvi legalan odgovor na odluku Ustavnog suda BiH

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić izjavio je Srni da je sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske samo prvi legalan i legitiman odgovor prije bilo kojeg drugog poteza, uključujući i referendum, na ugrožavanje integriteta Srpske nakon kontroverzne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik) -
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik)

- Ne sumnjam da će sjednica pokazati jedinstvo narodnih predstavnika vlasti i opozicije i neće ostaviti prostora nikome ko osporava naše suvereno pravo na slobodu i ravnopravnost u BiH - istakao je Kalinić.

On je ocijenio da je ovo je prelomni trenutak, koji ga podsjeća na vrijeme prije 30 godina kada su Srbi jedinstveno, bez obzira na različitu partijsku pripadnost, donijeli istorijsku odluku o osnivanju Republike Srpske.

- To je, pored ostalog, bio i naš demokratski i hrabar odgovor na nadglasavanje i osporavanje ravnopravnosti srpskog naroda u tadašnjoj BiH i vjerujem da će i sutra u Parlamentu Srpske biti iskazano jedinstvo - rekao je Kalinić.

On je naglasio da bi političko Sarajevo, ali još više neki dijelovi međunarodne zajednice, nakon toliko godina, trebalo da se zapitaju zašto su u BiH u tolikoj mjeri nezadovoljni i Srbi i Hrvati i zašto BiH nije dovoljno komforna za ova dva konstitutivna naroda.

Kalinić je konstatovao da je prošlo vrijeme "štapa i šargarepe", te da bi zbog osporavanja prava Republike Srpske na imovinu trebalo ići i do Suda u Strazburu.

- Dokle god se ne pokaže iskrena volja svih za strukturnim promjenama u nekim institucijama, a prije svega u Ustavnom sudu BiH, i dok povratak izvornom Dejtonu ne bude jedini put u izvjesnu budućnost BiH ne preostaje ništa drugo nego da Republika Srpska iskoristi sva politička, pravna i demokratska sredstva u odbrani svog integriteta - ocijenio je Kalinić.

On je rekao da sadašnja "politika aktivne pasivnosti" srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH nije opstrukcija ili nekakav nesuvisli bojkot BiH, već jedini racionalan odgovor na političko sljepilo dijela međunarodne zajednice i bošnjačkog faktora i tako će biti do daljeg.