latinica  ћирилица
16/02/2020 |  12:57 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Cilj - pomoć privrednom društvu da nastavi poslovanje

Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju ima za cilj uvođenje mjera koje mogu privrednom društvu, odnosno preduzetniku koji se nađe u finansijskim teškoćama, pomoći da nastavi održivo poslovanje.
Privreda - Foto: RTRS
PrivredaFoto: RTRS

Zakonskim rješenjem definisano je da je sporazumno finansijsko restrukturisanje dobrovoljni, vansudski model restrukturisanja dugova privrednog društava ili preduzetnika kroz redefinisanje dužničko-povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači.

Predviđeno je da se ovaj zakon sprovodi uz podršku Privredne komore, kao institucionalnog posrednika.

- Opcija sporazumnog /vansudskog, vanstečajnog/ finansijskog restrukturisanja dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu ili preduzetniku u finansijskim neprilikama, radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita - navodi se u nacrtu ovog zakona, koji bi Narodna skupština Srpske trebalo da razmatra u utorak, 18. februara, na predstojećoj redovnoj sjednici.

Kako je predviđeno, postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika.

- Zahtjev za pokretanje ovog postupka podnosi se Privrednoj komori, koja ispituje da li je dužničko-povjerilački odnos podoban za restrukturisanje. Ako su ispunjeni svi uslovi za vođenje ovog postupka, Privredna komora organizuje sastanke strana u postupku, pruža drugu pomoć i podršku, a sve u cilju drugačijeg uređivanja finansijskih odnosa između dužnika i njegovih povjerilaca - navedeno je u Nacrtu.

Ovim zakonskim rješenjem predviđeno je i da se, ukoliko se postigne dogovor između dužnika i povjerilaca, ovaj postupak okončava sporazumom o finansijskom restrukturisanju.

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za utorak, 18. februara.