latinica  ћирилица
16/02/2020 |  17:41 ⇒ 17/02/2020 | 07:57 | Autor: SRNA

Vjernicima iz Gacka zabranjen ulazak u Crnu Goru

Podrška vjernicima u Crnoj Gori u odbrani svetinja ponovo stiže i iz Hercegovine. Crkvena opština Gacko organizovala je litiju i moleban za pravoslavnu braću u Crnoj Gori, koji se ne mire s odredbama usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Iako je bilo planirano da moleban bude održan u Goliji u Manastiru Svetog Save, u pograničnom pojasu, u Crnoj Gori, crnogorska Granična policija vjernicima nije dozvolila ulazak na njihovu teritoriju.

Vjernicima koji su jutros krenuli u litiji iz Gacka na molitveni hod do manastira Svetog Save na Goliji u Crnoj Gori, zabranjen je ulaz u ovu državu na graničnom prelazu Krstac, iako je manastir od graničnog prelaza udaljen svega 100 metara.

Poslije liturgije, koja je služena u Staroj crkvi, vjerni narod Gacka uputio se u 20 kilometara udaljeni Manastir Svetog Save u Goliji, u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom. Namjera je bila da prisustvuju zajedničkom molebanu sa braćom iz Crne Gore.

- Šaljemo poruku da je crkva jedna i nedjeljiva i da smo mi uvijek uz našu braću u Crnoj Gori kao što su oni mnogo puta u istoriji bili uz nas. Granica ne treba da razvaja ljude - rekao je paroh gatački Velimir Kovač.

Kovač kaže da je vjernike na granici sačekao kordon specijalne policije i da su im rekli da su im zbog pojačanih mjera bezbjednosti, izrekli zabranu ulaska u zemlju.

U molitvenoj litiji učesvovalo je više stotina vjernika, skupa očevi i majke sa djecom, radnici, intelektualci... Predvodili su ih, u svečanom hodu, sveštenici gatačke parohije, sa krstovima i ikonama u rukama.

Iako je bilo planirano da se, poslije molitvenog hoda i višečasovnog pješačenja, održi zajednički moleban u Manastiru Golija, službenici Granične policije Crne Gore nisu dozvolili prelazak granice. Moleban je, zbog toga, služen ispred graničnog prelaza, na teritoriji Republike Srpske.