latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Sve više vinograda u Posavini

Posavski poljoprivrednici uglavnom gaje ratarske, povrtarske i voćarske kulture. Tu je i tradicionalno stočarstvo. Iako nema domaćinstva bez zasada vinove loze, tek njih nekoliko bavi se plantažnim uzgojem grožđa. Upravo zato vam donosimo priču o posavskim vinogradima.

U Buvkiku kod Brčkog, nikao je savremeni vinograd. A u Podmajevičkim selima vinogradarstvo nije nepoznanica. Utihnulo je prije vijek i po sa najezdom filoksere. Sad sve ide ispočetka.

- Pokušavamo da u ovom kraju, koji zaista ima dugu tradiciju u vinogradarstvu, a zapisano je u brojnim dokumentima, ponovo oživimo tradiciju uzgajanja vinograda i pravljena dbrog vina - kaže Dragan Pajić, mještanin Buvkika.

Od 100.000 sorti vinove loze, kod nas se gaji oko 200. Agrometeorološki i pedološki uslovi omogućili su da se u Buvkiku gaje sorte "sovinjon" i "šardone".

- Sve smo mi analizirali, prije nego što smo se upustili u podizanje zasada. Tako da smo imali malo tu da popravimo zemljište, prilagodimo ga klimatskim uslovma, sortama i klonovima, i to je uspjelo - ističe prof. dr Dragoljub Žunić, Poljoprivredni fakultet iz Zemuna.

Vinogradarstvo i vino, neiozostavni su dio života ljudi ovog kraja. Ali i blagodet, koja svojim rodom hrani i omogućuje nova radna mjesta.

- Ovo je zaista jedno divno djelo, i dobar pokazatelj, kako ljudi, koji imaju mogućnosti, želje i htjenja, mogu na ovim prostorima da ostvare ipak, ne samo za sebe, nego i za sav ovaj narod ovdje dobrobit, koji je ostao ovdje da živi - rekao je Nikola Lukić, protjerej iz Brčkog.

U ovom posavskom vinogorju skoro da je ostvaren cilj od 10 hektara vinograda. A plan je iz 40.0000 čokota ostvariti proizvodnju od 50.000 butelja vina.