X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/02/2020 |  12:50 ⇒ 12:56 | Izvor: RTS

Dačić: U BiH se dešava tiha revizija Dejtonskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da odluku Ustavnog suda BiH o uknjižavanju poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na BiH vidi kao tihu reviziju Dejtonskog sporazuma. Dačić navodi da odluka Ustavnog suda o knjiženju zemljišta prelazi ingerencije tog suda.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Dačić je rekao da Bošnjaci pokušavaju da od BiH, koja je, kako ističe, zajednička država ravnopravnih naroda i entiteta, naprave unitarnu državu u kojoj će većinu imati oni.

- Bošnjaci smatraju da u ovom trenutku imaju skoro većinu, a to će dovesti do toga da se povremeno ukidaju principi ravnopravnosti - rekao je Dačić za TV Prva.

Ističe da je Dejtonski sporazum definisao jasna pravila i ulogu Ustavnog suda. Zato je problem, navodi Dačić, što odluka Ustavnog suda o knjiženju zemljišta prelazi ingerencije tog suda.

- Ustavni sud odlučuje o onome što su ingerencije BiH kao države, a zemljište i šume nisu vlasništvo BiH i ta odluka prelazi ingerencije Ustavnog suda - istakao je Dačić.

Za izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika "Goodbye BiH, welcome RS-exit" ("Doviđenja BiH, dobro došao RSegzit"), Dačić kaže da je vidi kao političku borbu i jasnu poruku "da će Bošnjaci, ako nastave sa ugrožavanjem ravnopravnosti Srba i Hrvata, imati probleme".

- Srbi neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske - naveo je Dačić.

Ukazao je i da je SDA, najveća bošnjačka stranka u BiH, formirana na politici Alije Izetbegovića koji je prije 40 godina definisao u Islamskoj deklaraciji da se islamska država može formirati kada Bošnjaci imaju većinu.

- Sada misle da oni imaju većinu, a to je bila i tema prije nekoliko mjeseci na kongresu SDA - ukazao je Dačić.